SKUPI VOZNI PARK

FOTO: POMOZIMO VLADI Ovo su luksuzni auti koje je država mogla kupiti i znatno uštedjeti

Napravili smo inventuru zaplijenjenih automobila koji neiskorišteni stoje parkirani u carinskim skladištima

Umjesto da nabavljaju automobile više srednje klase, troše četvrt milijarde kuna na više od 1700 vozila i voze se u skupim Audijima A6 koji vrijede oko 600.000 kuna, državni dužnosnici imaju nevjerojatnu mogućnost da nabave još luksuznije aute po daleko nižim cijenama. I pritom ne bi oštetili državni proračun. Kako je to moguće?

JEFTINIJE I BOLJE OD AUDIJA A6 'Voze me u Mercedesu koji smo kupili na carini za 115.000 kn'

Carinski prekršaji

Sve što je potrebno jest zaputiti se u skladište AK Siget na Radničkoj cesti, gdje se čuvaju auti koje je Carinska uprava zaplijenila zbog prekršaja.

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš vozi se upravo u jednom takvom . U Carinskoj upravi kažu da je to vozilo Ministarstvu graditeljstva dodijeljeno besplatno, a da su za njega plaćena davanja od oko 115.000 kuna. Sva druga ministarstva, dakle, mogu na isti način nabaviti svoja vozila.

Puno skladište

Trenutno se na skladištu nalazi 100-tinjak vozila, a reporteri Jutarnjeg dobili su priliku provjeriti nalaze li se tamo automobili koje bi naši visoki državni dužnosnici mogli koristiti za službene potrebe.

Zaključak je - itekako. U skladištu se nalaze deseci Mercedesa, Audija i BMW-a koje bi se mogli kupiti i po četiri puta nižoj cijeni od tržišne. Tu su i Lamborghini i Aston Martin...

Jeftin, dobar i ne kvari se

Mercedes S klase u carinskom je skladištu stajao šest godina. Zaplijenjen je 2006. U Ministarstvu graditeljstva za njega su doznali 2012., poslali su Carini dopis i vrlo brzo ga dobili. Za njega su platili davanja u iznosu od 115.000 kuna, četiri puta manje no što stoje nedavno naručeni Audiji. Ministrica Anka Mrak Taritaš u njemu se vozi svaki dan, za njega tvrdi da je udoban siguran i ne kvari se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 17:11