POZNATI DIONIČARI BANKE

FOTO: SKUPŠTINA KARLOVAČKE BANKE Dario Šimić postao članom Nadzornog odbora

Bivši hrvatski reprezentativac bi na ovoj je sjednici ušao u Nadzorni odbor banke
Karlovac, 200913.Na glavnu skupstinu Karlovacke banke danas u 12 sati dosao je i Dario Simic, mali dionicar, koji bi trebao biti imenovan u Nadzorni odbor Karlovacke banke.Na fotografiji: Dario Simic.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX

KARLOVAC - Opet skrivajući se od objektiva fotoreportera, brojne poznate osobe, mali dioničari Karlovačke banke, došle su u Karlovac na Glavnu skupštinu društva.

Među njima je bio Dario Šimić koji bi na ovoj sjednici trebao ući u Nadzorni odbor banke, a viđen je i bivši predsjednik Uprave te najveći mali dioničar s oko 20 posto udjela Sandi Šola, koji je nedavno pušten iz pritvora kao osumnjičenik u slučaju prelijevanja novca iz banke.

Njega je vozač dovezao Mačekovom ulicom, stao pred vratima, pa je Šola praktički iz automobila u dva koraka već bio u zgradi.

Prijedlog o izboru Šimića u Nadzorni odbor bila je druga točka dnevnog reda Skupštine te je profesionalni sportaš izabran na četiri godine. Osim tehničkih stvari oko temeljnog kapitala i vijednosti dionica, dioničari su odlučili da banku "može voditi samo osoba koja ima najmanje diplomski studij iz relevantnog područja poslovanja kreditnih institucija, kao i iskustvo na tim poslovima".

U promjenama Statuta naveden je i prijedlog da članom Uprave ne može biti imenovana osoba kojoj to zabranjuje zakon, kao ni osoba kojoj je poslovni i osobni interes u suprotnosti s interesima Banke.

Podsjetimo, s 31. srpnjem predsjednik Uprave Karlovačke banke prestao je biti Josip Delaš. Slučajno ili ne, dogodilo se to točno devet dana nakon što je iz pritvora puštena Marija Šola, te njezini sinovi Petar i Sandi. Iako formalno savjetnica, ona je preko sina Sandija godinama vukla ključne poteze u poslovanju banke. Odmah po izlasku iz zatvora pojavila se na poslu u Karlovačkoj banci.

Osim Sandija Šole i Daria Šimića mali dioničari Karlovačke banke su Goran Ivanišević, koji je doduše svoj paket od 3,36 posto prenio na suprugu Tatjanu Dragović, Boris Vidić, bivši vlasnik City Expressa, Siniša Žanetić, financijaš Plive u vezi s Ivom Majoli i drugi.

Na svibanjskoj Skupštini iz Nadzornog odbora maknuti su, između ostalih, Sandi Šola i dr. Josip Paladino, koji se, podsjetimo, tijekom afere Karlovačke banka iz svjedoka premetnuo u osumnjičenika. Tereti ga se da je članovima obitelji Šola omogućio da banku oštete za više od 25 milijuna kuna preko svoje tvrtke Clarus Primus.

Obitelj Šola nadzor i upravljanje nad Karlovačkom bankom preuzela je 2006. godine, kad je kroz postupak dokapitalizacije šest ulagača ukupno uplatilo 93,7 milijuna, čime je temeljni kapital povećan na 135 milijuna kuna, odnosno ukupni na 182 milijuna kuna. Među ulagačima su bili i Marijan Šarić (vlasnik Europatradea) i Mate Šarić (vlasnik PromMata), braća Sandijeve majke Marije, a na tada održanoj Glavnoj skupštini Sandi je postao predsjednik Uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:34