AFERA KARLOVAČKA BANKA

MARIJA ŠOLA SE IZ PRITVORA VRATILA NA POSAO, ALI BANKA PLANIRA DA JE MAKNE Optužena šefica opet savjetnica

Dan nakon što je puštena iz istražnog zatvora, gdje je, zajedno sa sinovima Sandijem i Petrom, provela tri i pol mjeseca, Marija Šola došla je na posao u poslovnicu Karlovačke banke u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici kao da se ništa nije dogodilo, doznaje Jutarnji list.

Službeni stav

Iako osumnjičena u aferi Karlovačka banka, na posao je došla puna elana te je Upravi, kojoj je formalno savjetnica, rekla kako može dalje raditi s obzirom na to da nije pravomoćno osuđena.

- Banka postupa u skladu s propisima RH, uvažavajući Zakon o radu. Banka nema namjeru komentirati i/ili prejudicirati odluke nadležnih tijela, već u skladu s Ustavom RH zajamčenom presumpcijom nevinosti postupa u svakom pojedinom slučaju, štiteći interese banke i njezinih klijenata - tako nam je glasnogovornik banke Marijan Bakić odgovorio na pitanje je li točno da je M. Šola nastavila raditi na poslovima savjetnice, kao i to smatraju li da će njezinim angažmanom biti narušen imidž banke. Nesužbeno doznajemo da se Uprava pribojava da bi loš imidž pritvorenice mogao narušiti teškom mukom vraćeno povjerenje klijenata nakon izbijanja afere.

‘To nam ime šteti’

- Ona je svojim dolaskom izazvala pomutnju. Ne zna se hoće li gđa Šola možda u mirovinu jer uvjete ima, ali je jasno da je Uprava želi maknuti jer smatra da im ime Marije Šole šteti. Vrlo brzo to će biti realizirano - kaže nam izvor.

Mimo zakona odobravali su kredite

Šole su u istražnom zatvoru bili kako ne bi mogli utjecati na svjedoke, a USKOK je zatražio njihovo puštanje, nakon što su ispitali sve osobe. USKOK ih tereti da su se udružili u kriminalnu grupu, kao i da su počinili nekoliko pojedinačnih kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te poticanja zloporabe. Upravo je M. Šola, smatraju istražitelji, bila mozak operacije. Šole su navodno kao odgovorne osobe privatnim poduzećima, kojima su također bili vlasnici, odobravali kredite, iako te tvrtke nisu imale kreditnu sposobnost, pa tako te kredite nisu mogle niti vraćati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:03