VATRENI VIKEND

FOTO: VELIKI POŽAR U OKOLICI SPLITA Gase ga sve raspoložive snage, kanaderi zbog bure ne mogu

Ilustracija
 Tom Dubravec / HANZA MEDIA

U tijeku je gašenje požara koji je u nedjelju buknuo na području Žrnovnice, u zaleđu Splita, a vatrom je zahvaćena borova šuma dok stambeni objekti nisu ugroženi, doznaje Hina u splitskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi.

Vatrogasci su dojavu o požaru na području Vilar iznad Žrnovnice dobili oko 7,50 sati, a na požarište su poslane sve raspoložive vatrogasne snage sa šireg splitskog područja.

Zbog jakog vjetra u gašenje se ne mogu uključiti kanaderi i air traktori.

S vatrom se na terenu trenutno bori 70 vatrogasaca iz deset DVD- ova, Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita i DIP- a Divulje. Na raspolaganju im je 25 vozila, a kanader zbog jakog vjetra ne mogu poletjeti, navode iz splitskog JVP-a.

Zbog gašenja požara neko vrijeme za cijeli promet bila je zatvorena i lokalna cesta. Gašenje otežavaju povremeni jaki udari vjetra.

Požar u Trnovici u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ugašen je, a požar koji je u subotu izbio u naselju Štedrica u općini Dubrovačko primorje je pod nadzorom, potvrdio je u nadjelju vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

"Situacija je bolja. Požar u Trnovici je izgašen, ali još se čuva. Onaj u Štedrici je jutros oko 4,30 sati stavljen pod nadzor. Zaustavili smo tu kritičnu zapadnu stranu i krenuli na istok. Nadamo se da ćemo ga ugasiti tijekom dana. Nema otvorenog plamena ni širenja požara. Jutros su na gašenju bila dva kanadera, a napravili smo i smjenu i doveli 50-ak svježih vatrogasaca'', rekao je Simović.

Dubrovačko-neretvanski vatrogasni zapovjednik rekao je da je subota bila 'najvatreniji dan' u toj županiji od početka godine, jer su požari izbili na Lastovu, na četiri izrazito nepristupačne lokacije na Mljetu, na Korčuli, te u mjestu Štedrica, a kod mjesta Trnovica zbog pojačane bure vratio se krak požara iz BiH koji je planuo još u srijedu.

Svi požari na tom području, osim onog u Štedrici, su tijekom jučerašnjeg dana stavljeni pod nadzor, dok je ovaj potonji jutros stavljen pod nadzor vatrogasnih snaga.

Na Lastovu je izgorjelo deset hektara, na Mljetu ukupno oko četiri hektara, a u Pupnatskoj luci na Korčuli izgorjelo je dva hektara šumovitog predjela.

U Trnovici je izgorjelo 300-tinjak hektara makije i raslinja s obje strane granice Hrvatske i BiH, dok je u Štedrici izgorjelo oko 100 hektara većinom raslinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:15