POTPUNI KOLAPS

FOTO Zadar pod vodom: Poplavljena kirurgija, ulice, kuće... a sprema se još kiše!

Gradonačelnik Vrančić sazvao je sastanak predstavnika svih službi kako bi se organizirala što kvalitetnija i brža reakcija
 Slobodna Dalmacija

ZADAR - Zadar je u subotu doživio potop. U samo 3-4 sata palo je 92,3 litara kiše na metar četvorni, a samo desetak kilometara dalje na aerodromu Zemunik palo je svega 5 litara, dok je na žednim otocima kiše bilo još manje, a u Splitu primjerice nije do 15 sati pala ni kap kiše.

Zadarski vatrogasci su nakon stotina ovoljetnih intervencija na gašenju požara najgori dan proživjeli u spašavanju imovine Zadrana od vode, a istodobno je dio vatrogasaca gasio požare na 15-20 kilometara od centra grada. Poplavili su brojni podrumi privatnih kuća, poslovni prostori, skladišta i prodavaonica, među kojima poslovnica OTP Banke, Kerumova samoposluga na Relji...

Na Gradskoj tržnici poplavila je ribarnica, prodavači su se zabavljali vozeći kašete za ribe kao po lagunama Venecije. Mjestimično je voda bila duboka preko koljena. Na Forumu ispred Svetog Donata trg se pretvorio u jezero po kojem su se, netom je stala kiša, dokoni tursiti vozikali u gumenjaku...

Državna uprava za zaštitu i spašavanje zaprimila je oko 700 poziva, a vatrogasci oko 500. Gradonačelnik Zvonimir Vrančić održao je hitan sastanak u Javnoj vatrogasnoj postrojbi, na licu mjesta se informirao o stanju u Zadru.

- Imamo više od stotinu intervencija, pa vodu crpimo po listi prioriteta. Najprije smo ispumpavali vodu iz kirurgije, gdje je voda prodrla u podrum ali nije bilo veće štete, a potom smo crplili vodu iz poslovnih prostora i brojnih privatnih kuća, posebno na predjelu Novog Bokanjca. Sve naše snage su na terenu, izvijestio je zapovjednik vatrogasaca Željko Šoša.

Gradonačelnik je potom uputio apel vozačima da ne sjedaju u automobile ako ne moraju da ne bi smetali dok se ulice ne očiste jer su svim gradskim komunalnim službama pune ruke posla oko rješavanja situacije s ovom velikom količinom kiše.

Na sastanku hitnih i komunalnih službi Zadra je bio i ravnatelj DUSZ-a, Jadran Perinić, koji je rekao da su sve službe promptno odradile svoj posao, te da je teško kod ovolikih padalina učiniti više.

Kiša je prestala padati oko podne, potom su turisti nahrupili u grad, no sudeći po gustim oblacima u popodnevnim satima moguća je ponovno jaka kiša.

ZADAR - Kiša je uz povremenu jaku grmljavinu počela padati pred zoru, oko pet sati. U početku se činilo da neće biti nešto posebno, a onda je krenuo pravi tropski pljusak, a povremeno je padao i led.

Ogromne količine kiše prekrile su prometnice na godinama poznatim kritičniom mjestima na Relji, kod Veslačkog, na Branimiru, pa u Vruljici, postale prava jezera. Vozila nisu mogla prolaziti, vozači su se pokušavali vraćati pa je nastao pravi kolaps.

U pothodniku kod Plodina, prema riječima šefa vatrogasaca Željke Šoše, spašavalo se vozača koji je ostao zarobljen u 1,5 metara vode.

Vatrogasci imaju pune ruke posla, imaju kažu preko stotinu intervencija i ne stignu dati informaciju što se gdje događa. Prema dojavama u redakciju Slobodne na Murvičkoj ulici je voda iz kanalizacija odvalila šaht, a odlomljen je i komad ceste, na Gradskoj tržnici poplavila je ribarnica, a prema jednoj informaciji izgleda da je vod prodrla i u prizemlje Kirurgije u zadarskoj bolnici.

Prema prvim podacima od jutra je u Zadru palo oko 70 litara kiše, no točni podaci znat će se u 14 sati.

Istovremeno na otocima koji žeđaju kiše je dosad bilo malo, na udaljenijim zadarskim otocima čak sija sunce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:28