NAKON 8 GODINA ISTRAGE

GDJE JE NESTALO 4 MILIJUNA KUNA? DORH podigao optužnicu protiv Jamba!

 Željko Tutnjević/Cropix

Nakon punih osam godina istrage Županijskog Državnog odvjetništva u Dubrovniku, protiv metkovskog gradonačelnika Stipe Gabrića-Jamba i aktualnog pročelnika metkovskog odjela za gospodastvo Milorada Dodiga podignuta je optužnica kojom im se stavlja na teret počinjene kaznenog djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja zloupotrebom ovlasti u gospodarskom poslovanju , piše Dubrovački vjesnik.

Prema optužnici na teret im se stavlja da su tijekom mjeseca studenog i prosinca 2003.godine Jambo i Dodig na ime pomoći građanima Metkovića koje je pogodila suša isplatili 1.38 milijuna kuna. Od države su za pomoć stradalnicima od suše na račun Grada Metkovića dobili 5.592,367 kuna. Ostatak od oko četiri milijuna kuna Jambo i Dodig su prema odredbi članka 36. Zakona o zaštiti od elementarne nepogode, budući je riječ o namjenskim sredstvima, trebali vratiti u državni proračun.

To nisu učinili već su dogovorno i u namjeri da izbjegnu vraćanje sredstava u proračun i Gradu Metkoviću priskrbe nepripadajuća im sredstva spisak stradalnika od elementarne nepogode dopunili imenima 161 osobe i iznosima pomoći za te osobe u visini oko 4 milijuna kuna. Spisak tih osoba nije bio u skladu sa zakonom i nisu imali pravo zahtijevati pomoć za štete od elementarne nepogode jer su protekli rokovi, navodi se u optužnici protiv Dodiga i Jamba.

Od tih osoba čija su imena dodana na popis primatelja novčanih naknada je kasnije traženo da se odreknu odobrenog im iznosa u korist Grada Metkovića, što su te osobe i napravile čime je Grad Metković, odnosno Jambo u dogovoru s Dodigom , protuupravno zadržao oko 4 milijuna kuna državnog novca, piše Dubrovački vjesnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:35