GRADONAČELNIK NA ISPITIVANJU

Jambo u USKOK-u: Istražitelje zanima privatizacija 'Razvitka'

 Željko Tutnjević/Cropix

METKOVIĆ - Metkovski gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo u utorak je, prema neslužbenim informacijama, bio na ispitivanju u USKOK-u. Na razgovor s istražiteljima Jambo navodno nije priveden nego je pozvan, a o čemu se sve razgovaralo još se nagađa, piše Slobodna Dalmacija.

Pouzdano doznajemo kako je istražitelje zanimala pretvorba “Razvitka” u kojem je Jambo kao bivši direktor na sumnjiv način postao vlasnikom brojnih nekretnina tog uništenog poduzeća. Jambo je vlasnik brojnih bivših “Razvitkovih” prodavaonica u Metkoviću kao i dijela Turističkog naselja Klek. Podsjetimo, još prošle godine USKOK je izuzeo svu dokumentaciju vezanu uz pretvorbu “Razvitka”.

Prema onome što je javnosti poznato, Jambo je bio i prvi neslužbeni vlasnik bivše upravne zgrade “Razvitka” u središtu Metkovića koja je prodana nakon što je poduzeće gurnuto u stečaj. U prilog tomu ide i izjava Marija Bašića iz Imotskog ovjerena u jednom javnobilježničkom uredu, a u kojoj stoji kako Mario Bašić kupuje upravnu zgradu “Razvitka” na javnoj dražbi u ime i za račun Stipe Gabrića Jambe te da će je prodati onome komu mu Jambo naloži. Bašić, odnosno Jambo, kupili su je za dva milijuna kuna, a tri godine poslije prodana je Ministarstvu pravosuđa za 13 milijuna kuna.

Zgrada u središtu Metkovića, gdje Ministarstvo pravosuđa planira smjestiti tri suda, metkovski, vrgorački i pločanski, preprodavana je nekoliko puta. “Slobodna Dalmacija” prošlog tjedna je objavila faksimil čuvenog sporazuma između Stipe Gabrića Jambe i tadašnjeg direktora “Razvitka” Ante Lozića potpisan 5. prosinca 2005. godine.

Kako stoji u tom dokumentu, Ivici Kaznačiću, kojeg je Jambo nedavno prijavio za reketarenje, “Razvitak” je bio dužan 161.650,57 eura. Prema neslužbenim informacijama, Kaznačić navodno nikada nije poslovao s “Razvitkom”, pa mu ta tvrtka nije ni mogla biti dužna novac.

Kako nam tvrde naši sugovornici, Iva Topolo, kako zovu Kaznačića, Jambo je svojevremeno uzeo pod svoje skute. Za njega je navodno odrađivao prljave poslove. Po toj osnovi, Jambo je bio dužan Kaznačiću novac. Budući da Jambo nije osporavao dugovanje prema Kaznačiću, a on se htio osigurati da će mu usluge biti plaćene, sastavljen je i čuveni sporazum.

Jambo je od “Razvitka” preuzeo dug prema Ivici Kaznačiću, a zauzvrat je dobio “Razvitkove” nekretnine. Postao je vlasnikom poslovnog i skladišnog prostora u stambenoj zgradi u Posušju s pripadajućim dijelovima zgrade, podruma i zemljišta procijenjene vrijednosti od 210 tisuća kuna. Riječ je o 86 metara četvornih poslovnog i 43 metra četvorna skladišnog prostora.

U zamjenu za preuzimanje duga, direktor “Razvitka” Ante Lozić, potpisnik sporazuma, dao je Jambi i nekretninu u Neumu površine 656 metara četvornih čija je vrijednost, kako je navedeno u ugovoru, procijenjena na 240 tisuća kuna.

Spekulira se i da je Jambo ispitan u vezi s optužbama Lukice Kadijevića, Metkovčanina kojemu je, kako on tvrdi, Stipe Gabrić ostao dužan 38 tisuća eura. Ekskluzivno za Slobodnu nedavno je Kadijević ispričao kako je Stipu Gabrića povezao s ljudima iz Ukrajine i Slovačke koji se bave preprodajom bundi, zlata i dijamanata. Prema tvrdnjama Kadijevića, u proteklih osam godina, on je kod njih kupio robe u vrijednosti od 345 tisuća eura...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 07:37