PRVO LJETO NA SLOBODI

GENERAL GOTOVINA KRSTARI JADRANSKIM MOREM S TROJICOM SVOJIH HAŠKIH ODVJETNIKA Muška ekipa prvo je krenula na Kornate

 Vladimir Dugandžić/CROPIX

Ante Gotovina nakon proslave Oluje u Kninu vratio se u Pakoštane, ali se tamo nije dugo zadržao. U društvu svojih odvjetnika Luke Mišetića, Grega Kehoea i dr. Payama Akhavana uputio se na krstarenje Jadranom. Isključivo muško društvo, kako doznajemo, prvo se uputilo prema kornatskom otočju.

Gotovini je ovo prvo ljeto nakon oslobađajuće presude te je dio odmora odlučio provesti s osobama koje su najzaslužnije za njegovo oslobađanje.

Široj javnosti možda je najmanje poznat kanadski odvjetnik dr. Payam Akhavan. On je od 1994. do 2000. bio pravni savjetnik tužiteljstva Haaškog suda. Između ostalog i u slučaju Blaškić. Nakon toga je radio kao izvanredni savjetnik pri UN-u. Također je i gostujući profesor na sveučilištu u Torontu i u Nizozemskoj.

Umirovljeni general Ante Gotovina, koji se predstavlja kao bivši vojnik, a danas samo ribar, uvelike je razočarao dio branitelja jer se nije pojavio na proslavi Oluje u Čavoglavama. Razočaranje je bilo toliko da ga je Thompson u pozdravnom govoru okupljenima indirektno optužio za izdaju.

- Naši generali Markač i Gotovina isto su bili pozvani u Čavoglave, ali nisu došli. Oni slave negdje drugdje. Ima i onih koji slave u Kninu, ali oni ne vole ni nas ni Hrvatsku - poručio je okupljenima Thompson. Prema medijskim izvješćima, umjesto u Čavoglave, Gotovina se nakon proslave u Kninu uputio u Sinj. U društvu premijera Milanovića otišao je na ručak koji je u svojoj kući priredio ministar obrane Ante Kotromanović. Dio braniteljske populacije koji je razočaran Gotovininim ponašanjem nakon povratka iz Haaga, očekivao je kako će održati govor na proslavi u Kninu. No, nakon savjetovanja s odvjetnicima, Gotovina je od toga odustao. Naime, haaško Tužiteljstvo još može tražiti reviziju njegova postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 03:40