SELOTEJP I GARAŽA

Getoš tuži Hrvatsku za ilegalni pritvor

U presudi su analizirani iskazi svih svjedoka i dokazi na temelju kojih je Glavaš osuđen

ZAGREB - Napisana je presuda protiv Branimira Glavaša za “slučaj selotejp i garaža” i ima 157 stranica, a njezino obrazloženje sudac Željko Horvatović dovršio je upravo uoči odluke Prizivnog suda BiH koji je odlučio da Branimira Glavaša neće izručiti Hrvatskoj.

Za žalbu rok od 15 dana

Osim Glavaša, koji je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Osijeku osuđen na 10 godina zatvora, na 8 godina zatvora osuđen je Ivica Krnjak. Gordana Getoš-Magdić osuđena je na 7, a Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić na po pet godina zatvora. Ključni dokazi za osuđujuću presudu za “selotejp” bile su obrane G. Getoš-Magdić i Zdravka Dragića koje su dali u policiji, a zatim ih ponovili i prilikom ispitivanja kod istražnog suca.

- Njihovi su iskazi potvrđeni i iskazima drugih svjedoka, ali i materijalnim dokazima te je time zatvoren krug indicija - izjavio je 9. svibnja na izricanju presude sudac Horvatović. Na izricanje presude Glavaš nije došao, jer mu je bio ukinut pritvor, već je napustio Hrvatsku i otada je u BiH. Presudu je podigao Veljko Miljević, jedan od Glavaševih odvjetnika, a tijekom tjedna preuzet će je i ostali branitelji. Rok za žalbu je 15 dana nakon primitka presude u kojoj su analizirani iskazi svih svjedoka i dokazi na temelju kojih je sud osudio Glavaša. Gordana Getoš-Magdić žalila se i Europskom sudu za ljudska prava i zbog razloga zbog kojih joj je određivan pritvor.

Suci odlučili

Suci su 9. rujna ove godine donijeli odluku da će sud ipak razmatrati okolnosti njezina predmeta, i to u vezi sa zakonitošću njezina zadržavanja od 18. do 21. listopada 2006. Njezini zastupnici pred sudom u Strasbourgu tvrde kako razlozi za pritvaranje nisu bili u skladu sa zakonom i međunarodnim konvencijama. Hrvatska će se trebati očitovati kao tužena strana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:35