'SELOTEJP' I 'GARAŽA'

Šeks je izmislio ‘petu kolonu’, Kramarić i Ramljak bili pristrani

Sudac tvrdi: Vladimir Šeks htio je pomoći optuženima pa je za zločine u Osijeku optužio ‘petu kolonu’
 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Vladimir Šeks, potpredsjednik Sabora, Zlatko Kramarić, ratni gradonačelnik Osijeka, Dubravko Jezerčić, bivši načelnik osječke policije, i Milan Ramljak, bivši ministar pravosuđa, bili su jednostrani i subjektivni kad su svjedočili na suđenju Branimiru Glavašu za ratne zločine. Uostalom, oni su s njim surađivali ili imali bliske odnose.

“Nije zanemariva ni činjenica da je Glavaš od 1991. sve do danas, jedna od najutjecajnijih osoba u Osijeku, i to ne samo u političkoj sferi.”

To piše u obrazloženju sudske presude kojom je za ratne zločine tijekom 1991. poznatije kao slučaj “selotejp” i “garaža”, na 10 godina zatvora nepravomoćno osuđen Branimir Glavaš, bivši HDZ-ovac, zastupnik HDSSB-a i bjegunac od hrvatskog pravosuđa.

Loša zamjena teza

Sudac Željko Horvatović ne dvoji da su Glavašev snažan autoritet i njegovo djelovanje za vrijeme Domovinskog rata, gdje ga se doživljavalo kao simbol otpora u Osijeku, te njegov kasniji politički angažman, utjecali na objektivnost navedenih svjedoka prema prvooptuženom. To je kontekstualni dio obrazloženja zašto se ne vjeruje iskazima tih svjedoka, posebno Vladimira Šeksa i Zlatka Kramarića.

“Što se tiče iskaza Vladimira Šeksa, već samo tumačenje onoga što se tijekom 1991. događalo u Osijeku, a vezano za ubojstva civilnih osoba - za koje je svjedok iskazao da je to bilo organizirano od ‘pete kolone’ koju su činili pripadnici JNA i neki pripadnici SZUP-a, ali u službi neprijatelja, pa je na taj način ‘peta kolona’ plasirala glasine koje je usmjeravala prema tadašnjem državnom vrhu, njemu i Glavašu - baca sumnju na njegovu objektivnost. U prilog ovim tvrdnjama svjedok nije naveo ništa čime bi to potkrijepio pa se zapravo radi o ‘zamjeni teza’ kojom je svjedok Vladimir Šeks očito pokušao pomoći optuženicima posve neuvjerljivo prebacujući odgovornost ”, navodi se u presudi.

Sudac Horvatović iscrpno je analizirao i iskaz bivšeg osječkog gradonačelnika Zlatka Kramarića. Primijetio je da Kramarić, koji u svojoj knjizi ‘Gradonačelniče, vrijeme je’ eksplicitno iznosi tvrdnju da je Glavaš zapovijedao vojnom akcijom na Tenju 7. srpnja 1991., pri čemu detaljno opisuje sve ono što se toga dana događalo u Osijeku, a kao svjedok to relativizira, navodeći da je to bio njegov subjektivni način zaključivanja.

Glavaš se politički aktivira

Nadalje navodi da Kramarić nije bio neupućeni, slučajni promatrač osječkih zbivanja, već gradonačelnik i aktivni sudionik tih događaja. Nasuprot iskazima Glavaševih suradnika i suboraca, sudac Horvatović i vijeće vjerovali su iskazima svjedoka, krunskom svjedoku Krunoslavu Fehiru, te članovima obitelji žrtava.

Nakon što je i definitivno otpala mogućnost njegova izručenja Hrvatskoj, Branimir Glavaš je medijima u BiH najavio da će krenuti u javno i političko djelovanje kako bi raskrinkao vlast u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 15:34