KLJUČNI DAN ZA ŠEFA OPORBE

GLAVNI ODBOR SDP-a SUTRA GLASA O POVJERENJU BERNARDIĆU Glasanje će biti javno: 'Članovi stranke imaju pravo znati kakav je njihov politički stav!'

Davor Bernardić
 Goran Mehkek / Hanza Media

Sutra se održava sjednica Glavnog odbora SDP-a na kojoj će se glasati o povjerenju predsjedniku stranke Davoru Bernardiću. Prema poslovniku stranke, glasanje će biti javno.

Za Novi list to je potvrdio i potpredsjednik stranke Zlatko Komadina:

- I po poslovniku glasa se javno, a ako netko želi da bude tajno, taj mora obrazložiti zašto bi bilo tajno, i o tome se onda glasa. Ja ću prvi tražiti da ostane javno. Članovi Glavnog odbora birani su regionalno i članovi stranke imaju pravo znati kakav je njihov politički stav, jasno i glasno - kaže Komadina.

Što je pak s pitanjem isključivanja "neposlušnih" članova stranke poput Milanke Opačić, Miranda Mrsića ili nekih drugih iz SDP-a, to i dalje nije jasno i vjerojatno će ovisiti o tijeku same sjednice, no da se stvaraju uvjeti za to pokazuje uvrštenje točke pod nazivom "Zahtjev za davanje ostavke na zastupničku dužnost" u dnevni red sjednice Glavnog odbora, piše Novi list.

Predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić tu je točku objasnio upućivanjem na točku 94., stavak 3, Statuta SDP-a koja kaže "Ako zastupnik u Hrvatskom saboru krši Program SDP-a ili u toku mandata prijeđe u drugu stranku, Glavni odbor ga isključuje iz SDP-a i traži da podnese ostavku na zastupničku dužnost"

Što bi se moglo tumačiti da ako neki napuste stranku ili budu isključeni, moraju vratiti saborski mandat stranci, mada je on po Ustavu neotuđiv i pripada pojedincu, a ne stranci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 10:48