SKUPLJAJU NOVAC

GRUPA ZAGREPČANA POMAŽE SIROTIŠTU U KENIJI 'Naše narukvice školuju siročad'

Narukvica košta 25 kuna, a za obrazovanje jednog učenika, koji 11 mjeseci provodi u školi, potrebno je 7 kuna dnevno

Nikola Stolnik, Hrvat zaposlen u Googleu u Dublinu, i grupa Zagrepčana koji volontiraju u katoličkoj misiji u Keniji udružili su se ovih dana i putem američkog IndieGoGo portala lansirali globalnu kampanju kako bi skupili novac da što više djece pošalju na školovanje.

U kenijskoj zabiti, u katoličkoj misiji u Subukiji, nedaleko od ekvatora, oko 300 kilometara južno od Nairobija, katolički franjevac Miro Babić godinama uz sirotište vodi i srednju školu u kojoj se školuje 250 učenika. Pravo na školovanje u siromašnim je dijelovima Kenije i dalje tek formalno, škola, pogotovo srednja, privilegij rijetkih sretnika.

Fra Miro Babić uz sirotište vodi i srednju školu za 250 učenika

- Puno je onih koji završe osnovnu školu i nakon toga ostaju kod kuće, jer obitelj nema novca da ih šalje dalje na školovanje. Javne škole su, formalno, besplatne, ali zapravo se puno toga plaća, od uniforme, obroka, knjiga… Sa svjedodžbom osnovne škole šanse za pronaći posao su minimalne, djeca ostaju kući pomagati oko stoke, saditi kukuruz, grah… Ako kiša ne padne u pravo doba godine, dolazi i glad. Glad znači i očajnički odlazak u grad, u potrazi za kakvim god poslom, a to otvara novo poglavlje bijede i jada - tumači fra Miro. Škola “Sveti Franjo” rijetka je ustanova na području središnje Kenije koja nudi stipendije za školovanje srednjoškolcima. Upisuje učenike koji su u osnovnoj školi imali najbolje rezultate. Godišnji trošak jednog djeteta (školovanje, prehrana, odjeća, knjige, smještaj) iznosi 400 eura ili oko 3000 kuna, što znači da po jednom školarcu dnevno potroše 7 kuna. Oni 11 mjeseci godišnje žive u školi.

Volonterka Ana Josipović s djecom

Ana Josipović, volonterka iz Zagreba koja trenutno pomaže fra Miri Babiću, opisuje: - Škola sveti Franjo zapravo je par skromnih, ubogih nastamba. Ceste ovdje nema, a zemljani su putevi često neprohodni zbog tropskih kiša.

Škola

Škola ima 10 učionica, a trenutačno ih je samo šest u upotrebi jer je u ostalima zbog jakih kiša urušen krov. Zemljani podovi su propali. Poseban problem je što u školi nema tekuće vode. U spavaonicama je smješteno po 30 učenika. Spavaju na žičanim krevetima i nemaju madrace, osim ako ih sami ne nabave, a to su, u najboljem slučaju, poderane spužve. Školska je prehrana krajnje skromna, osnovno jelo su gideri - pomiješani kuhani grah i kukuruz - te ugali i sukumawiki - tvrda pura od kukuruznog brašna sa zelenim povrćem sličnim raštiki. Ana Josipović sudjelovala je u pokretanju kampanje za prikupljanje novca.

Fra Babić drži misu

- Pokrenuli smo projekt friends narukvica Friend with Small Home - za uplatu donacije od 25 kuna poklanjamo narukvicu prijateljstva. To je plemenska kožna narukvica ukrašena perlicama. Svaka ta narukvica pretvorit će se u hranu, lijek za malariju, mreže protiv komaraca i obnovljenu školu…

Narukvice

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:24