SPORA ADMINISTRACIJA

Gubimo 250 milijuna eura zbog inertnih ministara

Hrvatski pregovarači upozorili su Čobankovića na kritičnu situaciju
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Hrvatska nije u stanju povući sredstva iz EU fondova, pa će svake godine u proračun EU uplaćivati više nego što će od njega dobiti, naročito za provedbu poljoprivredne politike. Poruka je to non-papera koji su sastavili zabrinuti pojedinci iz pregovaračkih timova s EU, a koji se ovih dana komentira među djelatnicima Ministarstva poljoprivrede.

Katastrofalna statistika

U dokumentu koji posjeduje Jutarnji list, tvrdi se da RH nije u stanju povući sredstva koja su joj odobrena u proračunskom razdoblju EU 2012.-2013. U isto vrijeme Hrvatska mora uplaćivati sredstva u proračun EU, pri čemu će najgore proći ruralni razvoj zemlje. To se najbolje vidi po katastrofalnoj statistici korištenja SAPARD programa, iz kojeg je Hrvatska lani od predviđenih 25 milijuna eura iskoristila 12 milijuna, odnosno oko 50 posto.

Iz razgovora s članovima pregovaračkog tima za poglavlje 11 (poljoprivreda i ruralni razvoj), doznali smo da Europska komisija sve glasnije izražava nezadovoljstvo sporošću hrvatske administracije. Vladimir Drobnjak, glavni hrvatski pregovarač s EU, nedavno je upozorio ministra Čobankovića kako će Hrvatskoj biti blokirana sredstva za poljoprivredu, koja iznose oko 250 milijuna eura predviđenih za razdoblje od 2007. do 2013., budući da nije na vrijeme stvorila instrumente za povlačenje sredstava.

Htjeli su blokadu

Drobnjak je izvijestio Čobankovića kako se u Bruxellesu uspio izboriti da izvješće revizije Europske komisije, koja nas je posjetila u rujnu 2009. ne bude izrazito negativno - već da sadrži samo preporuke, premda je EK izrazito nezadovoljan ispunjavanjem mjerila. Nakon obavljene revizije, naime, članovi tima EK zaključili su da Hrvatska ne ispunjava mjerila za nastavak pregovora i htjeli su ih blokirati.

U non-paperu tvrdi se da je najkritičnija i ključna situacija vezana uz nerješavanje ustroja i funkcioniranja Agencije za plaćanje, koja je zadužena za isplate u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, te za vođenje registra korisnika proračunskih sredstava. Autori dokumenta napominju da su svi rokovi za ustroj te agencije i njenu kadrovsku popunjenost prošli, za što optužuju ravnateljicu Anicu Lucević.

Kontrola svakog eura

Sugovornici Jutarnjeg Anicu Lucević drže sivom eminencijom financija u MPRRR-u, budući da je u istom ministarstvu bila načelnica za financije i osobno je upoznata sa svim isplatama sredstava za potporu, od kojih su mnoge sporne, klijentelističke, a u nekima se pogodovalo krupnom kapitalu i tvrtkama koje favorizira politika.

Izvori Jutarnjeg sumnjaju da se upravo zbog netransparentnog trošenja proračunskih sredstava usporavao tijek pregovora o Poglavlju 11, budući da mnogima na domaćoj gospodarskoj sceni ne odgovara prelazak s državnih na EU poticaje. Poznato je da je jedan od osnovnih uvjeta EU i namjenska kontrola svakog potrošenog eura.

5 razloga zbog kojih nećemo dobiti novac

- Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kadrovski je nepopunjena i nefunkcionalna. Iz programa SAPARD uspjela je izvući 50 posto odobrenih sredstava

- Voditeljica Agencije Anica Lucević bliska je poljoprivrednom lobiju kojemu nije u interesu transparentna potpora

- Natječaji se sklapaju netransparentno, a nekad i izravnom pogodbom

- Baza podataka o kapitalnim ulaganjima i poticajima u poljoprivredi i dalje je službena tajna

- Sustav za digitalnu kontrolu zemljišta i ulaganja u potporu te informatički sustav povezivanja prijava i odobravanja potpora nisu na vrijeme uspostavljeni

Pavić: Dio problema ostavio je Pankretić

Glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede Mladena Pavića pitali smo postoji li opasnost da Hrvatskoj bude onemogućeno korištenje sredstava za poljoprivredu?

- Smatramo da te opasnosti nema. Postoje problemi, ali stav Europske komisije izražen u revizorskom izvješću za nas je pozitivan. Dio problema naslijeđen je iz mandata ministra Pankretića, i oni su prije svega organizacijske prirode. No, to rješavamo. Iz naše Uprave za potporu poljoprivredi ustrojili smo Agenciju za plaćanje. Ukinuli smo sustav paralelnog financiranja i smanjili operativne programe kapitalnog ulaganja, koji su ranije bili netransparentni, te uveli složene programe u suradnji s HBOR-om.

U HBOR-u za te programe nemaju rezervirana sredstva. Kako će se nastaviti potpora, ako nemate kredite linije u Hrvatskoj, a operativno niste u stanju preuzeti potporu EU?

- Ne gledam na to pesimistično. Sigurni smo da ćemo ubuduće povlačiti više sredstava iz EU fondova, u prvom redu zahvaljujući boljoj organizaciji kod kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 20:37