REAKCIJA MINISTRA

HAJDAŠ DONČIĆ 'Štrajk u Zračnoj luci je vrlo čudan, pa tamo je prosječna plaća 8.000 kuna'

 Goran Mehkek / CROIX

ZAGREB - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić pozvao je danas štrajkače u Zračnoj luci Zagreb (ZLZ) da se vrate na posao, zajamčivši da im se prava neće smanjivati.

"Sukladno članku 133. koncesijskog ugovora ZLZ ostaje neovisno poduzeće koje kontrolira provođenje koncesije i nema nikave brige da se radnicima prava neće poštivati kao i dosad", rekao je Dončić novinarima u Banskim dvorima.

Istaknuo je da koncesionar, francuski ZAIC, poštuje svoje obveze te nema nikakvih protuargumenata konzumiranju cijelog koncesijskog ugovora uz punu zaštitu radnika.

Štrajk u ZLZ-u je po Hajdašu Dončiću "vrlo čudan" jer djelatnici ZLZ-a imaju jedan od pet najboljih kolektivnih ugovora u državi.

ŠTRAJK U NAJVEĆOJ ZRAČNOJ LUCI Ne idite na Pleso, svi letovi su otkazani

Prosječna plaća zaposlenih je 8.000 kuna neto, isplaćuju se božićnice, regres i svi dodaci na plaće, naveo je. "Malo tko u državi ima takva prava i imat će ih i u narednih pet godina, suklado koncesijskom ugovoru", naglasio je Hajdaš Dončić pozvavši radnike na razumijevanje.

Prava su im zaštićena, 40 posto su bolja nego u drugim poduzećima u Hrvatskoj, i mi ta prava poštujemo, dodao je.

Odbacio je tvrdnje organizatora štrajka da će koncesijski ugovor ZAIC-u omogućiti osnivanje tvrtki kćeri u koje će potom prebaciti radnike ZLZ-a, u kojima onda neće imati jednaka prava kao dosad, ponovivši kako je to regulirano koncesijskim ugovorom kroz članak 133.

Dodao je kako bi Uprava ZLZ-a, i da nije došlo do potpisivanja koncesijskog ugovora, morala osnovati tvrtke kćeri zbog zakonskih propisa koji nalažu izdvajanje pojedinih sektora, poput ugostiteljstva, osiguranja zračne luke i dr. "Dakle, koncesionar ne radi ništa što ne bi radila i ZLZ da se nije dogodila koncesija", rekao je.

Nije opravdan strah da se projekt dogradnje zračne luke neće realizirati, poručio je Hajdaš Dončić. "Koncesionar ima spremne ugovore i Vlada će u idućih desetak dana verificirati sve ugovore - o koncesiji te izravnom ugovoru koncesionara i banaka", rekao je.

Odbacio je i ocjene da je riječ o "čudnim banaka", pokazavši novinarima draft ugovora. Pročitao je kako se radi o Europskoj investicijskoj banci, Svjetskoj banci, Unicredit banci Austrija, Zagrebačkoj banci te Deutschebank Luksemburg.

Koncesionar je preuzeo svoje obveze i korektno ih ispunio, rekao je ministar navevši da su završeni arheološki radovi te je u tijeku preseljenje pristupne ceste, što je tražio MORH.

A iza štrajka, ocijenio je, kao i iza svakog drugog, skrivaju se neki drugi interesi. "Skrivaju se dodatne beneficije, neki novci koji su možda ljudima obećani, a to je protuzakonito", naglasio je Hajdaš Dončić te ponovio poziv radnicima da se vrate na posao.

Uprava zračne luke: Štrajk je nezakonit i neutemeljen

Predsjednik Uprave Zračne luke Zagreb (ZLZ) Miroslav Drljača ustvrdio je danas da nema nijednog opravdanog razloga za štrajk sindikata zaposlenih u zračnoj luci, pa je stoga Uprava podnijela zahtjev za sudskom zabranom štrajka kojeg smatra nezakonitim i neutemeljenim.

Drljača je novinarima nakon nakon prosvjednog skupa štrajkača rekao da radnici u nove tvrtke kćeri koncesionara, francuskog ZAIC-a, prenose sve obveze i prava iz postojećeg kolektivnog ugovora, a da se aneksom to trebalo samo potvrditi. Ponovio je da radnici ZLZ-a imaju jedan od najboljih kolektivnih ugovora u Hrvatskoj.

Predviđeno je da nova tvrtka, Međunarodna Zračna luka Zagreb, preuzme postojeće kolektivne ugovore uz tek manje izmjene, koje se tiču neprihvatljivih odredbi da Uprava može raspolagati određenom imovinom samo uz pisanu suglasnost sindikata, kazao je Drljača.

Potvrdio je da Uprava ima apsolutnu podršku ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, te da je spremna i dalje razgovarati s predstavnicima sindikata.

No, Uprava je mjerodavna samo za jedan od ukupno sedam zahtjeva štrajkača, koji se odnosi na Kolektivni ugovor, dok su za ostale nadležni resorno ministarstvo i koncesionar.

Član Uprave zagrebačke Zračne luke Tonči Peović rekao je kako su se, po njegovim informacijama, nakon završetka prosvjednog skupa radnici vratili na svoja radna mjesta.

Rekao je da se transferi prema splitskoj zračnoj luci i obratno odvijaju prema planu, a problemi zbog štrajka u Zagrebu nastoje se svesti na najmanju moguću mjeru.

Osim prema Splitu, letovi se preusmjeravaju prema Ljubljani, Grazu i Budimpešti. Izravne štete za zagrebačku zračnu luku dnevno se procjenjuju na 900.000 kuna dok su neizravne štete za gospodarstvo, ugled ZLZ-a i Hrvatsku među ulagačima daleko veće.

Podsjetio je da se 49 posto dionica Croatia Airlinesa nalazi na burzi pa će se štrajk i na to negativno odraziti. Upozorio je da se ujedno šalje loša poruka da investitori nisu dobrodošli u Hrvatsku.

Peović je također ocijenio da posljedice štrajka trpi između 8.000 i 9.000 ljudi. Potvrdio je da su u stalnom kontaktu s francuskim koncesionarom, konzorcijem ZAIC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:37