NOVI ČLAN DESNOG BLOKA

HDZ I HRAST SKLOPILI KOALICIJU Karamarko: 'Zašto bi Hrvatska bila pokvareni zub EU-a?'

 Goran Mehkek / CROPIX / Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB Predsjednici HDZ-a i Hrasta - pokreta za uspješnu Hrvatsku, Tomislav Karamarko i Ladislav Ilčić, potpisali su danas Sporazum o prijeizbornoj i poslijeizbornoj koaliciji istaknuvši kako im je cilj omogućiti kvalitetniji život građana, unaprijediti i reformirati gospodarstvo te skrbiti o tzv. malom čovjeku koji danas sve više gubi nadu.

Izrazivši zadovoljstvo potpisanom koalicijom Karamarko je rekao da je Hrast prava narodnjačka stranka koja se veže uz tradicijske vrijednosti možda naglašenije nego druge stranke koalicije i treba im kako bi "upotpunili široku paletu ideološke koalicijske misli".

Rekao je da iako HDZ i Hrast imaju određene svjetonazorske razlike, primarni im je zadatak omogućiti građanima kvalitetniji život. "Hrvatskoj su potrebne korjenite promjene i da građani od svog rada mogu normalno živjeti", kazao je.

Istaknuo je da građanima žele pobuditi nadu i viziju bolje Hrvatske, a sadašnja Vlada ih je uništila. Karamarko je upozorio i da iako BDP uzastopno pada 13 kvartala, gase se radna mjesta, skoro je 400.000 nezaposlenih i zemlja je pred bankrotom, sadašnja vladajuća koalicija želi još jedan mandat. "Još jedan mandat Kukuriku koalicije značilo bi još četiri godine upropaštavanja države iako su to već maksimalno učinili", rekao je Karamarko.

'Možemo različito razmišljati, ali naš osnovni cilj je podići kvalitetu života u Hrvatskoj jer zašto bi RH bila pokvareni zub Europske unije kada imamo silne potencijale', poručio je Karamarko.

Goran Mehkek / CROPIX / Goran Mehkek / CROPIX

Napominjući kako Hrast i neke druge stranke imaju pravo različito misliti o referendumu građanske inicijative "U ime obitelji" od HDZ-a, naglasio je kako je njihova koalicija stvorena kako bi zemlji donijela nadu i, nakon gospodarskih reformi, bolji život.

Naglasivši kako je vrijeme za objedinjavanje i političke promjene, Ilčić je rekao kako je vrijeme za smjenu vladajuće koalicije koja ne zna zemlju izvući iz teške gospodarske krize. Također, rekao je i da Hrast podržava kandidaturu Kolinde Grabar Kitarović za predsjednicu Republike.

Napomenuo je i da, iako će njegova stranka imati kritičan odmak od HDZ-a i izražavati stvari koje im se ne sviđaju, to će raditi u suradničkom odnosu za opće dobro. Ilčić je kazao da Hrast i dalje podržava inicijativu "U ime obitelji" koja želi promijeniti izborno zakonodavstvo. "Ako sadašnji zakon ostane kakav jest na izbore ćemo izaći u sadašnjoj koaliciji, a ako se promijeni na izbore ćemo izaći samostalno", kazao je.

Upitan je li potpisivanje koalicije s Hrastom znači i kraj širenju koalicije, Karamarko je rekao da ima još interesa drugih stranaka za koalicijom ali da je ovo "optimalna varijanta i konfiguracija" njihove koalicije.

Na pitanje ne dovodi li HDZ-ova koalicija, koja sada ima sedam stranaka i neka imena javnosti slabo poznata, do fragmentiranja političke scene, predsjednik HDZ-a odgovorio je da nije bitno koja stranka kolike postotke ostvaruje, već za što se zalaže. "Da u njima nismo prepoznali kvalitetu, poštenje i dobre namjere za Hrvatsku, s njima ne bismo bili u pobjedničkoj koaliciji", rekao je.

Goran Mehkek / CROPIX / Goran Mehkek / CROPIX

Na pitanje je li zbog potpisivanja koalicije s HDZ-om došlo do i podjeje u Hrastu i fizičkih obračuna, Ilčić je odgovorio kako je točno da nisu svi suglasni s koalicijom, ali se većina odlučila za sklapanje ovog sporazuma. "Nekolicina nezadovoljnika koja ne može prihvatiti volju većine pokušava dezinformirati javnost", kazao je ne želeći komentirati je li u stranci bilo i fizičkih obračuna. Ilčić je kazao i da su se u pregovorima s HDZ-om fokusirali na program, a ne na dodjele mjesta nekoj stranci.

Potpisivanju sporazuma u Središnjici HDZ-a nazočili su i predstavnici ostalih stranaka koalicije - HSS-a, HSP dr. Ante Starčević, BUZ, HSLS-a i Hrvatske demokršćanske stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:40