SVAĐA OKO SPOLNOG ODGOJA

HDZ OPTUŽIO KUKURIKU ZA NAJMASOVNIJE KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA ‘Pučki pravobranitelj je morao reagirati zbog zdravstvenog odgoja’

Osnovne i srednje škole polazi oko 500 tisuća djece. Stoga je uvođenje zdravstenog odgoja najmasovnije kršenje ljudskih prava od nastanka hrvatske države - poručio je HDZ-ovac Ante Babić na tematskoj sjednici saborskog Odbora za ljudska prava posvećenoj zdravstvenom odgoju.

HDZ-ov zastupnik tumači kako se uvođenjem zdravstvenog odgoja roditeljima uskraćuje pravo da odlučuju u odgoju djece, što je suprotno Ustavu, Obiteljskom zakonu i međunarodnim deklaracijama. HDZ je zato prozvao i pučkog pravobranitelja jer nije reagirao na takvu ugroženost prava.

Zauzimanje stava

- Pučki pravobranitelj treba podnijeti izvješće Saboru o kršenju ljudskih prava uvođenjem zdravstvenog odgoja, a onda i Sabor mora zauzeti stav - traži HDZ . Sjednica je održana na zahtjev Komisije HBK Iustitia et Pax kako bi se, objasnio je njezin predsjenik biskup Vlado Košić, razmotrio način uvođenja zdravstvenog odgoja.

- Vjernici žele znati zašto im se to nametnulo a da ih se ništa nije pitalo - rekao je Košić.

Međutim, umjesto o tome, rasprava se velikim dijelom svela na razgovor o modulu 4. - spolna i rodna ravnopravnost. Vanjska članica Odbora Marijana Petir tvrdi kako 4. modul odudara od sustava vrijednosti.

- Djetetu se pokušavaju usaditi vrijednosti drugačije od onih koje uče u svojem domu. To je kršenje ljudskih prava. Dijete, naime, može zaključiti da ih roditelji krivo uče, što u konačnici može dovesti i do rastakanja obitelji - smatra M. Petir. Uz to, dodala je, nju kao biologinju nisu učili da postoje različite vrste obitelji, da spol i rod nisu isto i da se rod može mijenjati. S njom se slaže i šefica HSP-a dr. Ante Starčević, Ruža Tomašić, koja je priznala:

- Ja ne želim da moja kći dođe doma i kaže: Ja sam muško sa ženskim spolnim organom. Gvozden Flego iz SDP-a poučio ih je da je spol biološka, a rod društvena kategorija i da se u razvijenom svijetu o tome piše već 50 godina.

Nema nametanja

Dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Tonči Matulić ustvrdio je da se spolnim odgojem ulazi u nečiju intimu, o kojoj ne razgovaramo ni s najboljim prijateljima.

Vladajući su odbacili sve optužbe da država spolnim odgojem nameće svoje vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:28