EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI

Rabin Prelević: 'Nisu baš sve vjerske zajednice protiv zdravstvenog odgoja, Židovi ga podržavaju!'

Razumijem roditeljske želje, ali u sekularnoj državi vjerski odgoj se provodi kod kuće

Luciano Moše Prelević, glavni rabin Židovske općine Zagreb, odnedavno i rabin Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, smatra da je uvođenje zdravstvenog odgoja u hrvatske škole dobar korak. Istaknuo je to na predavanju pod naslovom “Svjetovni, vjerski i spolni odgoj u židovstvu”.

Vjeronauk nije za škole

U izjavi za Jutarnji rabin je pojasnio: “Više sam puta čuo da se sve vjerske zajednice ne slažu s predloženim četvrtim modulom zdravstvenog odgoja . To nije točno. Nas, kao koordinaciju židovskih općina, nitko ništa nije pitao. Doduše, smatram da se vjerske zajednice i ne bi trebale miješati u kurikulum škola, jer ovo je sekularna država. Slijedom toga, ni vjeronauk se ne bi smjelo predavati u školama, nego mu je mjesto u vjerskim zajednicama, a u javne škole treba uvesti vjersku kulturu.

Neki se plaše da je četvrti modul uvod u legalizaciju homoseksualnih brakova. Pa, ako ćemo i o tome, to će legalizirati parlament, nije to nešto čime će se baviti vjerske zajednice”. Osvrćući se na kurikulum zdravstvenog odgoja, rabin je dalje komentirao: “U potpunosti razumijem roditelje koji žele da im djeca žive po njihovim svjetonazorima, ali treba shvatiti da svijet oko nas nije u skladu ni sa čijim vjerskim svjetonazorima.

Djeca traže informaciju

Ako pogledamo broj razvoda, abortusa, stopu kriminala, internet i druge medije gdje seksualnost vrišti prema nama sa svih tih stranica, jasno je da djecu treba pripremiti za taj svijet koji ne živi prema vjerskim svjetonazorima. Dobro je da ih škola informira o seksualnosti i svim tim temama, a da roditelji svoj svjetonazor objašnjavaju kod kuće.

Jer, i danas ima djevojčica čije mame ne objasne ništa o menstruaciji, pa su u čudu kad čuju od prijateljica. Iz tog pubertetskog doba nosimo kojekakve frustracije cijeli život.

Odgoj za nenasilje

Podržavam to da zdravstveni odgoj rade stručnjaci, dužnost škole je da formira djecu da budu kompletni članovi društva, da mogu djelovati na svim područjima i tu je informacija o seksualnosti jako bitna. Mislim da bi zdravstveni odgoj trebalo i proširiti, da bi se dodatno trebalo govoriti o nenasilju, ne samo prema partnerima, nego nenasilju u širem smislu te riječi, nenasilju prema životinjama”.

Dodao je da bi zdravstveni odgoj trebao govoriti i o različitim razinama ljudskih odnosa, čime bi se izbjeglo usko sagledavanje ljudske spolnosti , kao i razne nespretnosti poput izjave jednog od autora zdravstvenog odgoja koji je ustvrdio da znanost ne može govoriti o ljubavi jer je ljubav znanstveno nemoguće dokazati.

Židovi bez spornih tema

“Talmud kaže da je ono što djeca govore na ulici ono što su čula kod kuće, od oca ili majke. Konačno, zdravstveni odgoj otvara mogućnost roditeljima da osjete potrebu i obvezu da svoj svjetonazor pojačano objašnjavaju djeci, da možda manje gledaju turske sapunice, a da se više bave djecom.”

Članovi Židovske općine Zagreb u neformalnom su se razgovoru s rabinom složili da je zdravstveni odgoj potreban i da u njemu nema spornih tema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:06