'POLITIČKA KORUPCIJA'

HNS TEŠKO OPTUŽUJE PLENKOVIĆA JER JE POTPISAO GLASNOVIĆEVE UVJETE 'Da bilo koji gradonačelnik potpiše ovakav ugovor, bio bi uhićen!'

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Prošlotjedna Vladina predstava u Saboru hrvatske će građane koštati milijardu do dvije kuna, koliko vrijedi ugovor koji je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potpisao sa zastupnikom Željkom Glasnovićem, ističe Hrvatska narodna stranka (HNS).

- Radi se o besramnoj političkoj trgovini na koju kao odgovorna liberalna stranka moramo reagirati, a trebale bi reagirati i mjerodavne institucije. Podsjećamo, nekadašnji gradonačelnik Vukovara Željko Sabo kažnjen je s osam mjeseci zatvora jer je u tajno snimljenom razgovoru obećao 30.000 kuna. Zatvorsku je kaznu odslužio ekspresno. Da bilo koji gradonačelnik potpiše ovakav ugovor odmah bi bio uhićen zbog prekoračenja položaja i ovlasti, jer je obećao nešto čega nema u proračunu, navodi HNS u priopćenju.

- Da bilo koji ministar ovako nešto potpiše odmah bi bio kazeneno progonjen zbog toga što je napravio štetu državi i, naravno, nema osigurana sredstva u proračunu. Zakoni su jasni – i sama namjera je kazneno djelo, bez obzira na to što radnja nije izvršena, navodi HNS.

- Ovo nije samo politička trgovina, ovo je politička korupcija. Kupnjom jednog presudnog glasa učinjena je direktna šteta Hrvatskoj, ističu HNS-ovci.

Za glas koji košta milijardu do dvije kuna, navode, treba smanjiti mirovine ili kupiti manje lijekova bolesnima ili možda povećati PDV građanima.

- Ovo je obećani i potpisani novac za koji nema odluke ni Vlade, ni Sabora – nema odluke i nije u proračunu, ističu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 16:44