ZLOČIN IZ MRŽNJE

Homofobni napadači na dvojicu mladića ispred kluba Sirup proglašeni krivima

 CROPIX

ZAGREB - Nepravomoćnom presudom Općinskog kaznenog suda u Zagrebu dvojica okrivljenika proglašena su krivima za "kazneno djelo nasilničkog ponašanja u svezi sa zločinom iz mržnje s osnova spolne orijentacije", koje su počinili ispred zagrebačkog kluba Sirup , u noći na 1. studenog 2010. protiv dvojce mladića, priopćio je Centar za LGBT ravnopravnost.

Iako je Državno odvjetništvo tražilo bezuvjetne zatvorske kazne, prvookrivljenom je šestomjesečna zatvorska kazna zamijenjena radom za opće dobro na slobodi u trajanju od 60 dana, te je danas, nakon tromjesečnog pritvora, pušten na slobodu. Drugookrivljeni je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od 6 mjeseci, s rokom kušnje od tri godine.

Odvjetnica Ana Bandalo, koja zastupa dvojicu oštećenih koji su nam se obratili, pokrenut će i postupak radi naknade štete.

Iako u Centru žale što okrivljenici nisu osuđeni na bezuvjetne zatvorske kazne, nadaju se da je presuda dovoljno jasna poruka javnosti i drugim homofobima i šovinistima da su diskriminacija, zločini iz mržnje i nasilničko ponašanje protiv LGBT osoba apsolutno nedopustivi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 03:29