VELIK KORAK NAPRIJED

Hrvatska i Srbija potpisale sporazum o vojnoj suradnji

Ministri obrane dviju zemalja raspravljali su o hrvatskom sudjelovanju u mirovnim misijama, ali i zajedničkom nastupanju na svjetskom tržištu vojne industrije
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Hrvatska i Srbija postigle su danas još jedan velik korak u normalizaciji odnosa. Naime, hrvatski ministar obrane Branko Vukelić i njegov srpski kolega Dragan Šutanovac potpisali su bilateralni sporazum o vojnoj suradnji.

- Naše dvije zemlje imaju niz otvorenih pitanja, a ovakav i slični sporazumi doprinijet će njihovu rješavanju - izjavio je novinarima Šutanovac neposredno nakon potpisivanja sporazuma u hrvatskom Ministarstvu obrane.

Ministar Vukelić je istaknuo kako je Hrvatska već potpisala takav sporazum sa svim susjednim zemljama te da ne očekuje pretjeranu reakciju javnosti. Ovaj će dogovor urediti suradnju dviju vojski na području obrazovanja te razmjene kadrova, ali i vojne industrije.

- Ne očekujem nikakva kritike jer ovo je korak više u normalizaciji odnosa i stabilizaciji regije - objasnio je Vukelić.

Ministri su najavili i kako bi hrvatska i srpska vojna proizvodnja, zbog velike sličnosti u proizvodima, mogla zajednički nastupiti na svjetskom tržištu vojne opreme.

Šutanovac se tom prilikom i pohvalio kako je srpska vojna industrija u posljednje tri godine imala velike uspjehe na međunarodnom tržištu te dodao kako će za nekoliko mjeseci odlične gopodarske rezultate okruniti i potpisivanjem ugovora vrijednog milijardu dolara.

Osim potpisivanja sporazuma, ministri su pričali i o hrvatskom sudjelovanju u mirovnim misijama te prikupljenom iskustvu. Iako i Srbija ima svoje vojnike u mirovnim misijama u Liberiji, Čadu, Obali Bjelokosti te Kongu, a do kraja godine i u Libanonu te na Cipru, Šutanovac je istaknuo kako je upravo Hrvatska regionalni lider u tome.

Također, posebno se zahvalio na sudjelovanju hrvatskih vojnika u misiji KFOR-a na Kosovu.

- Hrvatska time snažno doprinosi regionalnoj stabilnosti i vrlo nam se stalo što ne smanjujete broj pripadnika - pojasnio je Šutanovac.

Na pitanje planira li Srbija priključenje vojnom savezu NATO, Šutanovac je samo rekao kako je članstvo u Partnerstvu za mir za sada dovoljno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 06:13