U VOJNOJ ODORI

Josipović: Vojni sporazumi se ne potpisuju sa slabim partnerima

 Mario Pušić / Cropix

SLUNJ - Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Ivo Josipović danas je obišao vojni poligon Eugen Kvaternik u Slunju, pregledao novoobnovljene objekte te popratio četiri vojne vježbe pripadnika HV-a koji sudjeluju u vojnim misijama.

- Riječ je velikom vojnom poligonu koji ima vrlo važnu ulogu u obuci i pripremi pripadnika oružanih snaga. Vidjeli smo, obučenost je zaista izvrsna i ja čestitam pripadnicima oružanih snaga na ovako dobroj pripremljenosti - rekao je predsjednik Josipović čestitajući i vojnicima koji su sudjelovali u u spašavanju života i imovine tijekom velikih poplava u Slavoniji.

Pozitivnim je ocijenio vojni sporazum koji je danas ministar obrane Branko Vukelić potpisao s kolegom iz Srbije Draganom Šutanovcem.

- Hrvatska u strateškom smislu dobiva jednog novog partnera, znamo da nekada nisu bili takvi odnosi. Srećom, to pokazuje stabilnost regije, ali i snagu Hrvatske. Ovakvi sporazumi se ne potpisuju sa slabim partnerima. Mislim da je vrlo važno da je ovakav sporazum potpisan jer pokazuje jednu novu eru u političkim i vojnim odnosima - smatra predsjednik Josipović.

Na novinarsko pitanje je li za tako nešto prerano, predsjednik je uzvratio protupitanjem: "Zašto bi bilo prerano, uvijek može biti samo prekasno!" Predsjednik je na vojnom poligonu između ostalog vidio prezentaciju borbe protiv improviziranih eksplozivnih naprava, prikaz sposobnosti obavještajne potpore iz zraka i prikaz završne vježbe OMLT "Kandak".

Načelnik Glavnog stožera OS Josip Lucić rekao je kako su vježbe odrađene kako su i planirane, te izrazio zadovoljstvo što se predsjednik i osobno uvjerio da su vojnici uvježbani za sve zadaće koje su pred njima.

On nije želio komentirati potisani vojni sporazum sa Srbijom, rekavši tek da će to biti razmjena iskustva, da ćemo mi "dobiti nešto u budućnosti od susjeda, a oni od nas iskustvo iz vojnih misija iz Afrika i Azije po kojem prednjačimo u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 01:25