PROMJENA ZAKONA

I hrvatska bila protiv ukidanja roaminga u EU

Kao država s velikim brojem turista koji dolaze iz drugih članica naši operateri, a i država, imaju koristi od plaćanja
 Flickr

Građani Europske unije neće imati potpuno besplatan roaming potkraj ove godine, kako je bilo najavljeno, jer su članice EU postigle kompromis kojim se taj prijedlog Europske komisije mijenja.

Promjena Vijeća

Vijeće je promijenilo verziju prijedloga Europske komisije o stvaranju jedinstvenog telekom tržišta u Europskoj uniji, tj.potpuna zabrana roaminga zasad se odbija te će se to pokušati postići postupno.Doznajemo da je i Hrvatska bila među državama koje su se protivile potpunom ukidanju naknade za roaming.

Značajni gubici

Nije tajna da kao država s velikim brojem turista koji dolaze iz drugih država članica hrvatski telekom operateri, a time i država, imaju koristi od plaćanja roaminga te bi imali značajne gubitke ako bi se potpuno ukinulo plaćanje, kako je predložila Europska komisija. Na naše pitanje koji je bio stav Hrvatske, iz stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri Europskoj uniji dobili smo službeni odgovor da je “Hrvatska podržala kompromisni prijedlog koji je danas predstavljen na COREPER-u (Odboru stalnih predstavnika država članica Europske unije), u smislu traženja mandata latvijskog predsjedništva za održavanje prvog sastanka trijaloga s Europskim parlamentom”.

Jeftinije nego dosad

Jučerašnja odluka Vijeća znači da će telekom operateri moći sklapati pakete s korisnicima, odrediti im količinu besplatnog korištenja roaminga za razgovore, SMS poruke i korištenje interneta dok su na teritoriju druge države članice, a kada se to prekorači, svoje usluge mogu naplaćivati. Ipak, u izjavi Vijeća stoji da će to biti “puno jeftinije nego što je bilo dosad”.

Tek bi 2018. godine Europska komisija trebala procijeniti koje su dodatne mjere potrebne da bi se postupno ukinuo roaming.

Europsko vijeće je odustalo i od ambicioznih zahtjeva Europske komisije o neutralnosti jer se i o tome trebao postići kompromis između država članica.

Rezerve prema planu

Vijeće ipak traži od telekom operatera omogućavanje neometanog pristupa sadržaju koji sam korisnik bira te da ne bude diskriminacije na tržištu.

Mnoge manje države članice EU, među kojima i Hrvatska, i ranije su izražavale rezerve prema planu Europske komisije za stvaranje jedinstvenog telekom tržišta u Europskoj uniji od straha da bi se stvorilo nekoliko velikih operatera koji bi imali monopol na europskoj razini, koristili postojeću infrastrukturu, ubirali zaradu u svim članicama Europske unije, a vjerojatno plaćali porez tamo gdje im je jeftinije. Sada, nakon što je Vijeće dalo mandat latvijskom predsjedništvu EU, počet će teški pregovori država članica s Europskim parlamentom, uz pomoć Europske komisije. Samo nakon što se dogovore Parlament i Vijeće može se prijedlog usvojiti i postati obvezujući. Značajno pojeftinjenje roaminga, i najava potpunog ukidanja naknade za to, Europska komisija često je spominjala kao dokaz da Europska unija radi u korist građana.

Države članice morale bi se od srama pokriti ušima

Skupina europskih liberala u Europskom parlamentu prva je koja je oštro kritizirala stavove Vijeća te optužila države članice da su “ubili jedan od glavnih prioriteta Europske komisije”. Optužili su države članice da su time nanijeli štetu potrošačima te zaštitili domaće telekom operatere.

- Ovo je razočaravajuće. Reći da ovom tekstu nedostaju ambicije je preblago. Naša skupina, naravno, to neće prihvatiti, jer su jedini pobjednici u ovom slučaju nacionalni telekom operateri. Države članice morale bi se od srama pokriti ušima - rekao je Guy Verhofstadt, šef liberala u Europskom parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:14