PRESSICA NA IBLEROVOM TRGU

Zoran Milanović: 'Hrvatska je zemlja bez vlasti. Jedina razumna stvar su izbori početkom ljeta'

 Dragan Matić/CROPIX

Povodom aktualne krize vlasti i objave HDZ-a da kreću u postupak opoziva premijera Tihomira Oreškovića, oglasio se i SDP.

Podsjećamo, nešto prije 11 sati Tomislav Karamarko s Trga žrtava fašizma kazao je da HDZ kreće sa skupljanjem potpisa za opoziv premijera Oreškovića te dodao da je i "SDP dobrodošao" dati svoj glas. Više o tome pročitajte OVDJE.

Zoran Milanović je press konferenciju započeo u 12:45 i komentirao najnoviji potez HDZ-a:

- Ni sam nisam u stanju objasniti građanima zašto bi čekali do 9. mjeseca na nove izbore jer smo mi država bez vlasti. Jedina dobronamjerna poruka bi bila da se Sabor raspusti čim prije i da izbore imamo početkom ljeta.

Ovo sve što danas gledamo su zakuhali ljudi koji jesu u Vladi i osoba premijera koja se neodgovorno uputila u zadatak koji nije mogla izvršiti - kazao je Milanović.

- Mi ćemo danas razgovarati o opcijama opoziva premijera i glasanja o povjerenju potpredsjedniku Vlade Karamarku. U ovom trenutku nećemo točno reći kako ćemo se postaviti za 7,8 ili 9 dana kada se bude glasalo o našoj inicijativi ili inicijativi HDZ-a o nepovjerenju Oreškoviću.

Očito je da HDZ želi izbjeći glasanje o povjerenju Karamarku i to proceduralno mogu. Mi želimo da Sabor prekine ovu agoniju i da na izbore idemo prije ljeta. Ovo je sramoćenje i čista blamaža. Ovo je prvi put da u Hrvatskoj ovako nešto postoji.

Očito je i da u Hrvatskoj ne postoji treći put. Mi smo bili solidni, dobri u svojem poslu, dok je ova ekipa takozvanih domoljuba bez dobrih namjera - zaključio je Milanović.

O predsjednici je dodao da "ako ima osjećaja odgovornosti za državu" i ona bi ustrajala da se izbori održe čim prije.

- Jedini izlaz su čim skoriji izbori - kazao je Milanović.

Na novo pitanje kad će donijeti odluku o tome kako će postaviti prema zahtjevu za opozivom premijera, Milanović je rekao:

- To je stvar procjene. S HDZ-om i Mostom očito ne možemo razgovarati i okupit ćemo širu koaliciju nego na prošlim izborima koja će zajamčiti stabilnu državu. Ponavljam, HDZ se koristi taktičkim smicalicama. Naš cilj su čim skoriji izbori i tko god nam u tome može pomoći je naš taktički partner - zaključio je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:48