OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA HDZ-a

Tomislav Karamarko: 'Pokrećemo postupak za opoziv premijera Oreškovića!'

 Goran Mehkek / CROPIX

NOVO: 11:14 - Saznajemo da su svi HDZ-ovi ministri otkazali svoje obveze za sljedeći tjedan.

------------------------

NOVO: 10:45 - Počinje presica! Karamarko se obraća javnosti:

- Najsrdačnije sve pozdravljam. Dužan sam vas obavijestiti da HDZ pokreće postupak opoziva premijera Oreškovića. Evidentno je da je Vlada disfunkcionalna u mnogim elementima.

Mi kao najveća stranka u Saboru koja nosi ovu Vladu, moramo inzistirati da se provede naš program što nije slučaj. Hrvatska nema vremena za prepucavanja i loše odnose koji trenutno dominiraju. U situaciji kakva jest rad Vlade kakav bi trebao biti više nije moguć.

Želimo ovim šokom sve trgnuti i pokazati da su interesi države iznad svega. HDZ poziva sve da se uozbilje jer inače neće biti dobro. Vremena još ima, ali ono istječe. Ne želim nikog napadati, ali u ovoj lakrdiji HDZ na ovaj način ne može dalje sudjelovati.

Da premijer traži odlazak iz Vlade dvojice čelnika najvećih stranaka, a na njima počiva njegov legitimitet, to nije dobro. Mi ne želimo biti pajaci u ovoj lošoj priči. Stoga pokrećemo postupak opoziva premijera jer moramo krenuti dalje - zaključio je Karamarko.

- Nisam spreman pomiriti se sa daljnjim ucjenjivanjem HDZ-a samo zbog toga jer imate "zlatnu dionicu". Reforme se mogu provesti sa novim svježim ljudima. Nedopustivo je da naši kolege iz Mosta s druge strane stavljaju kadrove koji u četiri godine nisu napravili ništa - kazao je Karamarko na pitanje novinara.

- Ovo što sve izgovaram nije lako izgovoriti, ali nakon puno razmišljanja i razgovora prevladalo je ovo mišljenje. Ne možemo dopustiti da nam pada kreditni rejting jer se potpredsjednik Vlade ne slaže s drugim potpredsjednikom ili nekim ministrom. Hrvatska mora biti čvrsta.

Izbori su za nas zadnja stvar, ali smo i na to spremni. No, tako bi izgubili 6 mjeseci - dodao je Karamarko na pitanje novinara.

Na pitanje da li imaju dovoljno ruku za opoziv Karamarko je odgovorio potvrdno i dodao da je i SDP dobrodošao glasati za opoziv premijera.

- Ako se ne radi dobro, svi koji su svjesni te činjenice su dobrodošli ako žele promjenu na bolje - rekao je Karamarko.

Na pitanje zašto se sreće sa Zdravkom Mamićem, odgovorio je:

- Sreo sam ga u Sheratonu, sreo sam ga na maturalnoj zabavi naše djece. Pa neću okretati glavu od čovjeka, pozdravit ću ga!

Na pitanje o sastanku premijera u SOA-i, Karamarko je ponovio da ako je riječ o nečem važnom za nacionalnu sigurnost, to bi javnost trebala znati. Dodao je da se rad sigurnosnih službi ne smije zloupotrebljavati u političke svrhe, o čemu postoje neke indicije.

Karamarko je također dodao da se Orešković previše bavio kadroviranjem u SOA-i, a manje onim za što je izabran:

- "Stručni" premijer mora biti i političar i pokriti široki aspekt pitanja - kazao je.

Na pitanje zašto Milijan Brkić nije uz njega na press konferenciji Karamarko je kratko odgovorio:

- Ima privatnih obveza, ne smijem reći kojih.

Na pitanje navodnih kritika koje je Brkić izrekao na njegov račun Karamarko je rekao:

- Ja volim čuti mišljenje drugih, mi smo demokratični i iznosimo svoje mišljenje, što se napuhalo u medijima. Nismo roboti da svi mislimo isto!

Karamarko je također izgovorio da je sastanak Oreškovića s predstavnicima EPP-a mala manipulacija:

- To sam mu zamjerio i to ću mu reći. I mi idemo tamo svaki mjesec pa ne iznosimo to u javnost stalno.

Čelnik HDZ-a je istaknuo da je stranka jedinstvena i da tek žuta štampa pokušava isprovocirati sukobe unutar HDZ-a. Karamarko je također dodao da će ministri nastaviti raditi svoj posao.

Što se tiče slučaja Drimia, Karamarko je dodao da oko njega nema nikakvih afera.

Što se tiče Mosta, opet je ponovio:

- Oni nisu loši ljudi, ali su sasvim krivo i pogrešno radili. Nemaju neki kolektiv, nemaju iskustva.

O eventualnom raspuštanju Sabora nakon glasanja o opozivu premijera, Karamarko je rekao da to po njemu nije opcija.

------------------------

10:39 - Još uvijek se čeka izjava Tomislava Karamarka.

------------------------

10:33 - Radimir Čačić sastao se s Tomislavom Karamarkom u jednom kafiću u Branimirovoj ulici nešto prije 10 sati, saznaje RTL.

Čačić je reporterki RTL-a da nije promijenio svoj stav od jučer kada je rekao kako nije za preslagivanje, nego za nove izbore.

------------------------

10:27 - HDZ je pozvao zastupnike Domoljubne koalicije da se poslije 11 sati skupe u Saboru i potpišu zahtjev za opozivom premijera Tihomira Oreškovića.

------------------------

9:58 - HDZ-ovi ministri skupljaju se u Središnjici stranke na Trgu žrtava fašizma. Stigli su Nada Šikić, Zdravko Marić, Zlatko Hasanbegović i Oleg Butković. Malo prije 10:00 sati stigao je i Tomislav Karamarko.

Ispred središnjice stranke našao se i jedan prosvjednik.

------------------------

9:52 - U središnjicu HDZ-a ušli su ministar zdravstva Dario Nakić i glavni tajnik stranke Domagoj Ivan Milošević.

------------------------

U utorak u 10:30 sati u Središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma čelnik stranke i i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko održat će konferenciju za novinare.

HDZ će danas krenuti s planom opoziva premijera Tihomira Oreškovića te će prikupljati potpise zastupnika koji zahtijevaju njegovu smjenu.

Podsjećamo. premijer ostavku ne namjerava podnijeti, već traži da s mjesta potpredsjednika Vlada odstupe Petrov i Karamarko.

S druge strane, u SDP-u su jučer navodno odlučili da će glasati za prvi opoziv koji dođe na dnevni red Sjednice Sabora, bilo to onaj Oreškovića ili Karamarka. Potom će tražiti raspuštanje Sabora i raspisivanje novih izbora. Više pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 15:59