ISTRAŽIVANJE GFK

'IMAMO PRIRODNE LJEPOTE I LJUBAZNI SMO, ALI NEDOSTAJE NAM SADRŽAJA' Hrvati odabrali što je najbolje u turizmu

ZAGREB - Prirodne ljepote i razvedena obala te ljubaznost i gostoljubivost najbolje su karakteristike koje Hrvatsku razlikuju od ostalih turističkih destinacija, dok su glavni nedostaci hrvatskog turizma visoke cijene u odnosu na dobivenu uslugu te nedostatak dodatnih sadržaja, pokazuju danas predstavljeni rezultati istraživanja "Najbolje u Hrvatskoj 2013. - izabrali građani", koje je proveo GfK Centar za istraživanje tržišta.

Na uzorku od 300-tinjak ispitanika GfK je ovo istraživanje proveo u lipnju putem on-line ankete, a sudionici ankete ocijenili su da bi se Hrvatska u turizmu trebala ugledati prvenstveno na Austriju (18 posto ispitanika) i Španjolsku (14 posto), kao i na Francusku (9 posto), Grčku (8 posto) te Italiju i Tursku (po 7 posto).

Kada bi se našli u poziciji ministra turizma, većina ispitanika, njih 25 posto, ponajprije bi poradilo na obogaćivanju dodatne ponude, njih 14 posto snizilo bi cijene, a 9 posto anketiranih smatra da bi trebalo unaprijediti marketing i strategiju razvoja turizma u Hrvatskoj.

S tim se prioritetima složio i sam ministar turizma Darko Lorencin, istaknuvši da je u tijeku proces reorganizacije cijelog turističkog sustava kako bi postao funkcionalniji i pridonio kvalitetnijoj provedbi novog strateškog marketinškog plana, čija izrada uskoro kreće.

Ministar turizma Darko Lorencin

To bi trebalo pridonijeti kreiranju novih turističkih proizvoda, privući goste prije i nakon glavne turističke sezone te proširiti ponudu u turistički nerazvijenijoj, kontinentalnoj Hrvatskoj, kazao je Lorencin.

Istraživanje GfK pokazalo je i da hrvatski građani informacije o smještaju i samoj destinaciji u koju žele putovati uglavnom traže preko preporuka prijatelja (47 posto) i na internetu (24 posto), kao i da 88 posto ispitanika provjerava kvalitetu ponude, i to najčešće također provjerom iskustva poznanika, ali i sve više putem internet foruma i blogova.

Potaknuti tim podacima, u web portalu vikendplaner.info pokrenuli su mobilnu aplikaciju bestCROATIA, koja sadrži više od 3.400 hrvatskih turističkih atrakcija koje su u ovom istraživanju građani izabrali kao ono najbolje u Hrvatskoj, i to u 11 kategorija, poput prirodnih ljepota, povijesti i kulture, sporta, smještajne i ugostiteljske ponude i dr., u svim županijama.

Primjerice, u Gradu Zagrebu ispitanici najboljim hotelima koje bi preporučili turistima smatraju Esplanade, Westin i Sheraton, u kulturnoj ponudi preporučaju Muzej prekinutih veza, HNK i Zdenac života te Muzej suvremene umjetnosti, dok među prirodnim ljepotama glavnom grada izdvajaju Maksimir, Medvednicu i Jarun.

Uz aplikaciju za pametne telefone, ovi će se podaci moći naći i na tzv. "pametnim monitorima", koji će biti postavljeni u zračnim lukama te na tornjevima i informacijskim mapama na plažama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:24