STOP OSTEOPOROZI

Ispituju se tablete koje potiču gradnju kostiju

Trenutno jedini lijek koji može graditi kosti je teriparatide, ali mora se davati injekcijom

ZAGREB - Osteoporoza bi za desetak godina mogla postati gotovo zaboravljena bolest ako znanstvenici uspiju proizvesti lijek koji bi se uzimao svaki dan šest tjedana, i to u obliku tableta. Ispitivanje na životinjama pokazalo je da molekula LP 533401 u nekim slučajevima može potpuno izliječiti osteoporozu, a kod nekih bolesnika zaustavio bi se njezin razvoj.

Raspoloženje i obnova kosti

Osteoporoza je naime bolest zbog koje kosti postaju lako lomljive, a zbog povećanja broja starijih osoba posljednja dva desetljeća poprimila je razmjere epidemije. Prednost novog lijeka je u tome što bi trebao ponovno graditi kosti dok većina postojećih lijekova samo zaustavlja njihovu razgradnju. Zasad postoji samo jedan lijek koji može i graditi kosti - teriparatide - ali nužno ga je davati injekcijom, a novi lijek bi lijek bio u obliku tablete.

Znanstvenik Gerard Karsenty kaže kako deseci milijuna ljudi širom svijeta čekaju pomoć u novim načinima liječenja. Američki istraživači dokazali su da postoji veza između serotonina, kemijske tvari u mozgu koja se povezuje s raspoloženjem, i obnove kosti.

Testiranje na ljudima

Unatoč njegovoj značajnoj ulozi u mozgu, 95 posto serotonina nalazi se u crijevima gdje djeluje tako da zaustavlja formiranje nove kosti. Istraživači s njujorškog Columbia Universityja dokazali su da novi lijek zaustavlja rad serotonina u želucu, što dovodi do jačanja kosti.

Profesor Karsenty kaže da su i postojeći i novi lijek jednako učinkoviti, ali da bi lijek u piluli umjesto u injekciji bio mnogo prihvatljiviji za pacijente koji boluju od osteoporoze. No, kako još uvijek nije počelo testiranje na ljudima, znanstvenici su zasad vrlo oprezni s prognoziranjem kad bi se novi lijek mogao naći u ljekarnama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:29