DEMANTI

Ispravak članka o zapošljavanjima u Saboru od 28. prosinca 2016. godine

U članku pod naslovom "Stranačko zapošljavanje" s nadnaslovom "UHLJEBLJIVANJE Sabor dobio nove savjetnice" objavljenim na portalu i u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista 28. prosinca 2016., str. 3, novinar Goran Penić falsificira činjenice kako bi potkrijepio tezu članka o nepropisnom i etički upitnom zapošljavanju u Saboru.

Činjenice su, međutim, da natječajni postupak za prijam u državnu službu u Sabor (u daljnjem tekstu: "natječaj") formalno još nije dovršen, da rješenja o prijemu u državnu službu nisu pravomoćna niti izvršna te da temeljem natječaja još nitko nije zaposlen u Saboru.

Autor u članku nadalje navodi sljedeće: "Anita Gvozdanović u Sabor bi trebala doći s mjesta članice Nadzornog odbora Narodnih novina, a osobno ju je tamo postavio tadašnji Mostov ministar gospodarstva Tomislav Panenić, nakon što je odlučio smijeniti članove koji su bili bliski bivšem HNS-ovu ministru Ivanu Vrdoljaku".

Sabor nema saznanja niti ima obvezu utvrditi je li Anita Gvozdanović, koja je pristupila natječaju, ista osoba koja se spominje u kontekstu NO-a Narodnih novina, tim više što eventualna potvrda takve činjenice nije u koliziji sa zakonom i natječajem. Autor nadalje navodi: "Ivana Mamić je, pak, bila angažirana kao suradnica u Klubu zastupnika HDZ-a na ugovor o djelu, članica je stranke i sada bi se nakon ovog natječaja trebala zaposliti u Uredu tajnika na neodređeno... Iz Sabora nisu znali odgovoriti... je li Ivana Mamić članica HDZ-a, što se pak može vidjeti iz njene imovinske kartice... Ivana Mamić je diplomirana germanistica i lingvistica te zamjenica načelnika u Općini Lišane Ostrovičke".

U odgovoru na upit Jutarnjeg lista od 22. 12. 2016. novinaru je jasno odgovoreno da Sabor nije ovlašten za prikupljanje informacija o stranačkoj pripadnosti bilo kojeg službenika budući da bi to bilo protivno Ustavu koji svakom građaninu jamči slobodu izbora.

Netočno je da je Ivana Mamić, koja je pristupila natječaju, bila zaposlena na ugovor o djelu, nego je državna službenica. Usto, autor svjesno manipulira i falsificira činjenice o identitetima dviju različitih osoba s istim imenom i prezimenom. U članku spomenuta Ivana Mamić, zamjenica načelnika u Općini Lišane Ostrovičke i članica HDZ-a, prema informacijama iz imovinske kartice, koju sam autor spominje, nije ista osoba koja je pristupila natječaju. Na to nedvojbeno upućuje činjenica da je riječ o dužnosnici te navod o završenom stupnju obrazovanja. Na zlonamjernost autora upućuje i činjenica da državni službenici ne podliježu obvezi podnošenja imovinske kartice jer nisu dužnosnici, a s kojom je autor sigurno upoznat.

Autor nadalje pogrešno navodi: "U Saboru tvrde da je natječaj bio transparentan i da su te dvije kandidatkinje imale najbolje rezultate na testovima i intervjuu. Odabir kandidata bio je posao komisije koju je imenovao Božo Petrov, a on i donosi konačnu odluku... Natječaj provodi komisija koju imenuje čelnik tijela, u ovom slučaju predsjednik Sabora Božo Petrov. Komisija je najmanje tročlana, sastoji se obavezno od predstavnika Ministarstva uprave i dvoje službenika iz Sabora, a konačnu odluku o zapošljavanju donosi predsjednik Sabora, odnosno Petrov".

Autor članka javnost svjesno dovodi u zabludu navodeći da je sadašnji predsjednik Sabora Božo Petrov čelnik tijela i da kao takav donosi odluku o zapošljavanju. Naime, čelnik tijela u smislu propisa o državnim službenicima je tajnik Sabora. Dakle, tajnik, a ne predsjednik, Sabora imenuje članove komisije za provedbu natječaja i objavljuje odluku o zapošljavanju. Uz to, u trenutku raspisivanja natječaja 20. srpnja 2016. Petrov nije bio predsjednik Sabora. Iz navedenog, po logici stvari, proizlazi da Petrov ni u kojem slučaju nije mogao imati utjecaja na raspisivanje i provedbu natječaja jer su objava i provedba natječaja dovršeni prije konstituiranja sadašnjeg saziva.

Kako bi javnost bila cjelovito i istinito informirana potrebno je naglasiti da se na natječaj mogu prijaviti sve osobe, bez obzira na dob, spol, etničku, stranačku ili bilo koju drugu pripadnost ili orijentaciju, s tim da je stranačka pripadnost kandidata njegovo osobno pravo koje nije dužan navesti u životopisu, niti ono u protivnom predstavlja bilo zapreku ili prednost u natječajnom postupku. Neprofesionalno je od autora javnost dovoditi u zabludu ili pak falsificirati činjenice navodeći na pogrešne zaključke o natječaju i kandidatima. Naime, na natječaj su se javili brojni državni službenici angažirani niz godina u svim klubovima zastupnika, pa čak i u uredima bivših predsjednika Sabora, no po ostvarenim rezultatima testiranja, javno objavljenim, nisu ostvarili preduvjete za prijam u stalni radni odnos.


Davor Orlović, tajnik Hrvatskog sabora

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:58