KADROVIRANJE

STRANAČKO UHLJEBLJIVANJE: SABOR DOBIO NOVE SAVJETNICE Za dva radna mjesta javilo se 147 ljudi, posao na kraju dobile dvije suradnice Mosta i HDZ-a

Anitu Gvozdanović bivši Mostov ministar Panenić stavio je u Nadzorni odbor Narodnih novina, a Ivana Mamić radila je u Klubu zastupnika HDZ-a
 Dragan Matić / CROPIX

Hrvatski je sabor od čak 147 pristiglih prijava na natječaj za mjesto dvoje savjetnika u Uredu tajnika odabrao Anitu Gvozdanović i Ivanu Mamić, osobe bliske vladajućem Mostu i HDZ-u.

Anita Gvozdanović u Sabor bi trebala doći s mjesta članice Nadzornog odbora Narodnih novina, a osobno ju je tamo postavio tadašnji Mostov ministar gospodarstva Tomislav Panenić, nakon što je odlučio smijeniti članove koji su bili bliski bivšem HNS-ovu ministru Ivanu Vrdoljaku.

Ivana Mamić je, pak, bila angažirana kao suradnica u Klubu zastupnika HDZ-a na ugovor o djelu, članica je stranke i sada bi se nakon ovog natječaja trebala zaposliti u Uredu tajnika na neodređeno.

Hrvatski je sabor nakon raspuštanja prošlog saziva 20. srpnja, raspisao natječaj za radna mjesta u tajništvu i stručnim službama, a sada je, četiri mjeseca kasnije, i odabrao devet kandidata koje će zaposliti na neodređeno vrijeme. Iz Sabora nisu znali odgovoriti je li Gvozdanović članica NO-a Narodnih novina iz Mostove kvote, dok su nama to neslužbeno potvrdili u toj državnoj tvrtki, niti je li Ivana Mamić članica HDZ-a, što se pak može vidjeti iz njene imovinske kartice.

Rad u stranci

Ipak, potvrdili su da je Mamić angažirana u Klubu zastupnika HDZ-a.

“Gospođa Ivana Mamić je višegodišnja suradnica u Klubu zastupnika HDZ-a temeljem zakonskih propisa koji reguliraju zapošljavanje na određeno vrijeme, odnosno na mandat saborskog saziva, što se odnosi na suradnike u svim klubovima zastupnika. Nemamo saznanja je li Mamić članica HDZ-a ili neke druge stranke, budući da Hrvatski sabor nije ovlašten za prikupljanje informacija o stranačkoj pripadnosti bilo kojeg suradnika ili službenika, niti kandidata na javnom natječaju, a imajući u vidu da svaki građanin ima pravo na slobodno opredjeljivanje i učlanjivanje u političke stranke”, odgovorili su iz Sabora na naš upit.

Anita Gvozdanović mlada je magistrica prava iz Osijeka, a Ivana Mamić diplomirana germanistica i lingvistica te zamjenica načelnika u Općini Lišane Ostrovičke. Za mjesta savjetnika u Hrvatskom saboru primat će mjesečnu bruto plaću od minimalno 11.400 kuna. Odabrane su među čak 108 pravovremenih prijava, od ukupno 147 poslanih na natječaj za radna mjesta u Uredu tajnika.

Svi ti kandidati pozvani su na pismeno testiranje, pozivu se odazvalo 38 kandidata, a 28 ih je zadovoljilo na ispitu.

Testiranje za radno mjesto savjetnika sastojalo se od poznavanja osnova Ustava, provjere znanja, sposobnosti i vještina bitnih za to radno mjesto (Zakon o državnim službenicima i Poslovnik Hrvatskog sabora), znanje stranih jezika i poznavanje rada na računalu. Nakon što je 28 kandidata zadovoljilo na ispitu, 14 ih je pozvano na intervju, a Gvozdanović i Mamić, tvrde u Saboru, ostvarile su najveći broj bodova.

No, na naš upit da nam dostave dokumentaciju na temelju koje su ove dvije osobe prošle na natječaju, iz Sabora su odgovorili da natječaj još nije zaključen. Naime, pravodobno su uložene tri žalbe, a jedna od njih odnosi se upravo na radna mjesta za koja su se natjecale Anita Gvozdanović i Ivana Mamić. Nisu nam mogli dostaviti ni uložene žalbe na natječaj dok postupak ne bude gotov.

Natječaj provodi komisija koju imenuje čelnik tijela, u ovom slučaju predsjednik Sabora Božo Petrov. Komisija je najmanje tročlana, sastoji se obavezno od predstavnika Ministarstva uprave i dvoje službenika iz Sabora, a konačnu odluku o zapošljavanju donosi predsjednik Sabora, odnosno Petrov.

Iz Sabora na naše pitanje je li riječ o dogovoru HDZ-a i Mosta da se na radna mjesta zaposle njima bliske osobe, odgovaraju kako je natječaj bio transparentan i podsjećaju da je raspisan nakon raspuštanja prošlog saziva Sabora te da su testiranja i razgovori s kandidatima provedeni prije početka devetog saziva.

108 kandidata s uvjetima

“Netočno je da su samo ove dvije kandidatkinje zadovoljile sve uvjete. Naime, od 147 pristiglih prijava, formalnopravne uvjete ispunilo je 108 kandidata i svi su imali pravo pristupa pisanom testiranju. Ukupno je 38 kandidata pristupilo testiranju, a 28 ih je uspješno i položilo testiranje.

Ove dvije kandidatkinje su, međutim, ostvarile najbolje rezultate u testiranju i naknadnom razgovoru, a bodovna rang-lista uredno je objavljena. Napominjemo i da postupak vodi komisija za provedbu natječaja. Na temelju provedenog postupka, odluku donosi čelnik tijela. S druge strane, u postupku ni na koji način ne sudjeluju zastupnici u Saboru ni predstavnici političkih stranaka”, napominju u Saboru.

Natječaj je, podsjetimo, raspisan u srpnju nakon raspuštanja osmog saziva Sabora, a u stručne službe za devet radnih mjesta stiglo je gotovo 1400 prijava. Tražila su se dva savjetnika u Uredu tajnika, savjetnik za internetske stranice u Službi za medije, stručni suradnik te administrativni tajnik u Službi za građane, savjetnik u knjižnici, viši arhivski tehničar u Službi za opće poslove te savjetnik u Uredu za protokol. Iz Sabora su tada pojašnjavali da je posljednji natječaj bio raspisan u prosincu 2012., a da je od tada, što u mirovinu, što sporazumnim raskidom ugovora, iz Sabora otišlo 26 službenika. Do kraja ove godine još će ih devet otići u mirovinu ili će zbog drugih razloga napustiti Sabor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:04