NAJGORE JE PROŠLO

Istok Hrvatske najužareniji dio Europe: Kako su Slavonci preživjeli najvrući dan ikada!

Apsolutni rekorder je bilo Đakovo, koje se pržilo na vrlo visokih 41 Celzijev stupanj

U većini Hrvatske u petak su izmjerene rekordno visoke temperature zraka, ne samo u kolovozu nego otkad postoje meteorološka mjerenja u Hrvatskoj.

Apsolutni rekorder je bilo Đakovo, koje se pržilo na vrlo visokih 41 Celzijev stupanj. Samo stupanj manje zabilježeno je u Belom Manastiru, Bilogori, Kutini, Osijeku, Sisku, Vinkovcima i Vukovaru.

Najtopliji kolovoz

- Ti su gradovi oborili rekorde i zabilježili temperature koje još nisu bile tako visoke otkad postoje mjerenja. To je definitivno najtopliji dan u kolovozu, ali i najtopliji dan otkad postoje mjerenja - rekao nam je dežurni prognostičar DHMZ -a.

No, kako bismo mogli govoriti o najtoplijem kolovozu zabilježenom u Hrvatskoj, morat ćemo pričekati još nekoliko dana kada će klimatolozi točno izračunati radi li se samo o toplom kolovozu ili o ekstremno toplom kolovozu.

- Dakako da će gradovi koji su oborili svoje rekorde ovog kolovoza biti najtopliji do sada, ali moramo čekati službene rezultate. Mnogo je gradova i mjesta u Hrvatskoj koji imaju drukčije vrijeme, primjerice na Jadranu mnogo je ugodnije jer vjetar koji puše s mora hladi zrak pa nema rekordnih temperatura - objašnjava prognostičar. A da je u Hrvatskoj izrazito vruće pokazuje i karta stranice meteoalarm.eu, prema kojoj je gotovo cijela Hrvatska obojena u crveno, što znači da je vrijeme izuzetno opasno te da su na tom području moguće velike štete i nezgode s opasnošću po život.

Najgore je prošlo

Iz DHMZ-a poručuju da je “crveni” alarm upaljen jer su temperature nadmašile pragove koji postoje u Hrvatskoj te na tim dijelovima postoji velika opasnost od toplinskog vala.

- Meteoalarm se upalio i zato što je petak bio četvrti dan zaredom kad su temperature bile veće u odnosu na određene pragove u gradovima. Primjerice, u Zagrebu je prag 37, a bilo je 39 stupnjeva - objašnjava prognostičar.

No, izgleda da je najgore prošlo. Danas se u većini zemlje očekuje blagi pad temperatura, do 5 stupnjeva, jer će izuzetno neugodna i vruća fronta doći naše područje, ali i dalje će biti vruće u Slavoniji i Dalmaciji.

Pad temperature

Tek u ponedjeljak stiže pravo osvježenje te će temperature na kopnu dosezati “samo” 25 stupnjeva, što je za razliku od ovotjednih temperatura pad za više od 10 stupnjeva. S padom temperatura trebalo bi stići i dugoočekivane kiše i pljuskovi praćeni grmljavinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:11