ZBOG KRIZE

ISTRAŽIVANJE Čak i ratne 1991. vjenčalo se više parova nego lani

Burne 1991. vjenčalo se 300-tinjak parova više nego prošle godine

ZAGREB - U Hrvatskoj nikada nije bilo sklopljeno manje brakova nego lani: tek 21.294 para odlučila su prošle godine reći sudbonosno da. Broj sklopljenih brakova tako je 2010. bio manji nego ratnih godina. Burne 1991. vjenčalo se 300-tinjak parova više nego prošle godine. Razlog je, slažu se stručnjaci, kriza.

- Znatniji pad broja sklopljenih brakova počeo je upravo s početkom krize. Već u 2009. godini sklopljeno je 1000 brakova manje nego 2008., tako da je u 2010., u odnosu na 2008., zabilježen pad od gotovo 10 posto - tumači ugledna demografkinja, akademkinja dr. Alica Wertheimer-Baletić.

Ne primaju plaću

Pad je ipak anuliran povećanim brojem vjenčanja u ostalom dijelu godine.

Glavni su razlozi pada broja vjenčanja, kaže dr. Wertheimer-Belatić, jasni: nezaposlenost i nesigurnost posla, zbog čega mladi odgađaju odluku o vjenčanju.

- U vrhu smo Europe po stopi nezaposlenosti mladih. Mnogi rade na nesigurnom radnom mjestu ili ne primaju redovito plaću. To je najčešći razlog za odgodu - objašnjava demografkinja. Treći razlog su, kaže, običaji, koji podrazumijevaju skupu i raskošnu svadbu.

- Neki mladi parovi spremni su odgoditi vjenčanje za vremena kad će si moći pruštiti svadbu kakvu žele - tumači. Broj razvoda se, s druge strane, nije smanjio. Razvelo se nešto više od 5000 parova. Stave li se u odnos sklopljeni i razvedeni brak, ispada da svaki četvrti brak završava brodolomom.

Ratovi i krize, ističe akademkinja, uvijek su kroz povijest utjecali na odluku o sklapanju brakova, te bi u takvim godinama broj vjenčanja opadao. No, kaže, iznenadilo ju je što je krizne 2010. godine sklopljeno manje brakova nego ratne 1991. godine.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 13:35