ZDRAVSTVO KOJE NE MARI

VIDEO: SAMA PROTIV SUSTAVA Majci petero djece ne žele dati lijek koji spašava od raka!

'Znam da ću doživotno biti bolesna, ali želim biti što duže s djecom. Nadam se da će netko stati iza mene'
 Privatni album

Hoće li Lovorka Hančić, 42-godišnja Zagrepčanka, majka petero djece, uspjeti dobiti lijek Glivec kojim joj je dvije i pol godine spašavan život ili će zbog zamjenskog lijeka koji ne podnosi izgubiti životnu bitku?

Ove strašne dileme zapravo ne bi trebalo ni biti jer njezino je pravo da se liječi učinkovitim lijekom, no ispriječila se administracija ili bolje rečeno javna nabava za bolničke lijekove koja joj omogućava samo liječenje generičkim lijekom koji ne podnosi.

Riječju, gospođa Hančić iznimka je za što je “potrebno proći dodatnu proceduru”.

Već tri mjeseca piše, razgovara, pokušava izboriti pravo na spasonosni lijek ali za sad bez uspjeha. Istina, nade ima jer se trenutno u Hrvatskoj GIST liječi Glivecom kod ukupno "izvanrednih" 14 pacijenta.

- Imam GIST, gastrointestinalni stromalni tumor, odnosno zloćudnu bolest koja mi je dijagnosticirana prije tri godine. Operirana sam, onkolog mi je propisao tzv. pametni lijek Glivec i bilo mi je dobro dvije i pol godine što je potvrđeno kontrolnim pregledima. No, u svibnju ove godine odlukom povjerenstva za lijekove KBC-a Zagreb umjesto Gliveca propisan mi je generički lijek Imakrebin. Već poslije pete tablete počele su mučnine i bolovi u želucu. Bilo je očito da mi novi lijek, premda je istog sastava (imatinib), ne odgovara ali pokušaj da dođem do svog starog lijeka za sad nije uspio - objasnila je novinarima gospođa Hančić svoj pokušaj da se u zamkama zdravstvene administracije izbori za svoje pravo na odgovarajući lijek.

Naime, kaže kako joj je njezin onkolog prof. dr. Borislav Belev iz KBC-a Zagreb savjetovao da o svojim nuspojavama na zamjenski lijek obavijesti HZZO, Ministarstvo zdravlja, HALMED, i bolničko povjerenstvo za lijekove što je učinila.

Odgovor po kojem ima pravo na Glivec dobila je i od HZZO-a i Ministarstva a bolničko povjerenstvo odgovorilo je mjesec i pol kasnije. U njemu se odbija njezina molba i kaže kako je "pravilnikom određeno da se propisuje generički lijek koji je prošao na javnoj nabavi".

Predsjednik bolničkog povjerenstva KBC-a Zagreb, farmakolog prof. dr. Igor Francetić kaže kako ne može govoriti o konkretnom slučaju ali da je zbog ekonomske situacije u zdravstvu generalni stav da se umjesto originalnih lijekova propisuju jeftiniji generici ako postoje za liječenje određene bolesti.

Tako je i s Glivecom premda uvijek može postojati izuzetak. Francetić kaže kako svaki takva izuzetak treba objektivizirati.

- Kod pacijenata koji na generički lijek ili orginalni lijek imaju neke nuspojave potrebna je hospitalizacija na Zavodu za farmakologiju gdje se na pacijentu provodi tzv. jednostruko slijepo ispitivanje u ovom slučaju bilo bi to s generičkim i originalnim lijekom - kaže prof. dr. Francetić.

Ističe da se inače i kod pacijanta ali i kod liječnika nerijetko neutemeljeno omalovažavaju generički lijekovi koji su jednako učinkoviti.

- Naše je povjerenstvo nedavno odobrilo Glivec jednoj pacijentici iz Siska - kaže Francetić i dodaje kako uvijek ima izuzetaka ali da se oni trebaju temeljiti na dokazima.

Onkolog gospođe Hančić, prof. dr. Borislav Belav kaže kako nepodnošljivost na generički imatinib kod njegove pacijentice nije evidentiran na KBC-u Zagreb. Dodaje kako se za sve onkološke lijekove provodi natječaj, a tako je i s onima za liječenje GIST-a za koji je prihvaćen Imakrebin, a ne Glivec.

No, gospođa Hančić kaže kako na testiranje na Rebru nije išla jer je u to vrijeme bila na pregledima u Beču a nakon toga nitko je nije ni zvao. Dodaje kako generički lijek čim ga popije zapravo povrati što znači da se i ne liječi.

- Nalazi pokazuju da su se ponovo pojavile metastaze na jetri pa ću uskoro na operaciju. Ne tražim ništa dugo do ono što mi po propisima pripada, a to je učinkovito liječenje. Znam da ću doživotno biti bolesna, ali želim biti što duže sa svojom djecom i nadam se da će netko ipak stati iza mene i omogućiti mi liječenje lijekom koji mi pomaže - zaključila je gospođa Hančić uz nadu da će ipak dobiti Glivec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:16