SMIRIVANJE STRASTI

Ivo Josipović: Ne treba nam ratna avantura u BiH

Nije hrvatski posao intervenirati u Bosni i Hercegovini proglasi li Republika Srpska otcjepljenje. Ako intervencija i bude potrebna, to može napraviti NATO, kaže novoizabrani predsjednik RH
 Joško Ponoš/CROPIX

SPLIT - Hrvatskoj nije potrebna nikakva vojna avantura, dosta smo ratovali. Zato mislim da nije hrvatski posao intervenirati u Bosni i Hercegovini proglasi li Republika Srpska otcjepljenje. Ako intervencija i bude potrebna, to može napraviti NATO, kazao je u srijedu izabrani predsjednik Ivo Josipović odgovarajući na jedno od pitanja studenata splitskog pravnog fakulteta u prepunom fakultetskom amfiteatru.

- Dayton je potrošen, ali nitko ne može nametati rješenje BiH, a potpisnici tog sporazuma su i neke mnogo veće sile od Hrvatske. Važno je zadržati jednakopravnost svih triju naroda na cijelom teritoriju BiH, a u interesu i Hrvatske i cijelog susjedstva je stabilna BiH. Što prije tamošnji lideri shvate da moraju sami kreirati svoju budućnost, prije će se postići i ta stabilnost.

U uvodnome izlaganju Josipović je izlagao svoje najvažnije ciljeve u mandatu, ističući da predsjednik, unatoč ograničenim ovlastima, ima instrumenata za kreiranje državne politike. U prvom redu to vidi kroz svoju ovlast "usklađivanja rada državnih organa", ponavljajući da će umjesto fikusa biti kaktus koji će stalno poticati Vladu i druga tijela na stvaranju boljeg života za svih.

- Obilazeći Hrvatsku u kampanji i sada, najviše me potreslo siromaštvo, to je Hrvatska koju često ne vidimo ili ne želimo vidjeti, kazao je Josipović. I borbu protiv korupcije Josipović je smjestio unutar svojih ovlasti, jer smatra da je iskorjenjivanje korupcije i organiziranog kriminala važan korak k očuvanju nacionalne sigurnosti, koja je uz obranu i sukreiranje vanjske politike najvažniji predsjednički posao. Također, ocjenjuje da je suradnja sa susjedima uz ulazak u EU najvažniji hrvatski vanjskopolitički interes, jer Hrvatska mora tražiti kompatibilna tržišta da bi na njima plasirala svoju robu.

'Ni ja nisam zadovoljan Bolonjom'

Spominjući u jednom trenutku visoko školstvo, Josipović je pitao studente jesu li zadovoljni Bolonjom. Dobivši negativan odgovor, uzvratio je: - Dobro, nisam ni ja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:33