NOVOIZABRANI ŠEF DRŽAVE

Josipović: Afera Podravka udara na temelje hrvatske nacionalne sigurnosti

Vjerujem da će nadležne institucije istražiti sve afere. Zadatak predsjednika nije da istražuje i sudi nego da promovira načelo pravne države i vladavinu prava, rekao je Josipović prilikom posjeta Varaždinu
Varazdin, 100210.Novoizabrani predsjednik Ivo Josipovic boravio je danas u Varazdinu, tom prigodom susreo se sa zupanom i gradonacelnikom.Na slici: s lijeva Mario Habek, saborski zastupnik, Dubravka Biberdjic, predsjednica zupanijske Skupstine, Ivo Josipovic i Ivan Cehok, gradonacelnik Varazdina.Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
 Željko Hajdinjak / CROPIX

VARAŽDIN - Vjerujem da će nadležne institucije istražiti sve afere. Zadatak predsjednika Republike nije da istražuje i sudi nego da promovira načelo pravne države i vladavinu prava. Pravna država mora sama procijeniti što je u svim tim silnim napisima i pisanjima jest nezakonito, a što nije.

Komentirao je tako novoizabrani predsjednik Ivo Josipović, koji je danas posjetio Varaždinsku županiju, pitanja o svim aferama koje ovih dana potresaju Hrvatsku, između ostalih i zahukatalu „ aferu Podravka “ ali i „aferu Čehok“ o kojoj se sve više priča u Varaždinu.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok , s kojim se Josipović jutros susreo, navodno je pod istragom USKOK-a zbog poslova koje je grad sklopio s T7 Grupom u vlasništvu poduzetnika Davora Patafte. Josipović je naglasio da s Čehokom nije razgovarao o aferama nego o gospodarstvu, obrazovanju i kulturi u Varaždinu naglasivši pritom da je Varaždin Hrvatska perjanica u tim granama društva i primjer ostalim gradovima u Hrvatskoj.

Što se pak tiče „afere Podravka“, novoizabrani predsjednik je naglasio da ta afera može udariti na temelje hrvatskog gospodarstva i hrvatske nacionalne sigurnosti i zato je važno da nadležne institucije raščiste cijeli slučaj, utvrde postoji li nečija krivnja i da se zatim krivci adekvatno kazne.

Josipović se u Varaždinu susreo i sa županom Varaždinske županije Predragom Štromarom s kojim je razgovarao o mogućnosti da se Varaždinskoj županiji dodijeli vojni objekt na Ivanščici, na granici Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije. Štromar je naglasio da taj objekt ima ogromni turistički potencijal i kao takav je jako bitan i za gospodarstvo Varaždinske županije.

Josipović se susreo i s gospodarstvenicima s područje Varaždinske županije koji su ga upoznali sa svojim problemima. Nakon sastanka s njima, novoizabrani predsjednik je istaknuo da su problemi varaždinskih gospodarstvenika u najvećoj mjeri slični onima koji pritišću i ostale hrvatske gospodarstvenike.

Osim strukturalnih problema koji se nemogu brzo riješiti, Josipović je izdvojio probleme koji nastaju iz poslovanja s državom. U tom kontekstu naglasio je da procedure treba pojednostavniti i natjerati državu da bude uredan platiša i ravnopravan partner hrvatskom gospodarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 06:50