DRAMA KOD DRNIŠA

Iz jame duboke dvadeset metara pripadnici HGSS-a spasili 15 psića

Njihovo zavijanje i lavež privuklo je pozornost mještana. Psići i njihovi roditelji preživjeli su hraneći se ilegalno bačenim klaoničkim otpadom
 HGSS / CROPIX

DRNIŠ - Nakon predhodno obavljenih niza nužnih predradnji poglavito iz sigurnosnih razloga, pripadnici HGSS-a Šibenik u selu Ključ na Miljevačkom platou kod Drniša iz kraške jame duboke 20 metara izvukli su 15 mladih psića koje su predhodno neodgovorni, bešćutni i bestijalni vlasnici zajedno s pet odraslih pasa bacili i ostavili ih unutra da skapavaju. Njihovo zavijanje i lavež privuklo je pozornost mještana koji su slučaj prijavili nadležnoj sanitarnoj inspekciji koja je potom obavijestila HGSS-Šibenik čiji su se članovi svesrdno stavili na raspolaganje bez da su imali točnu spoznaju o vrsti i broju bačenih životinja.

Najveći problem spasiteljima prije početka samog spašavanja bila je opasnost o mogućem nailasku na zaostala i bačena minsko eksplozivna sredstva iz vremena Domovinskog rata,stoga se akcija spašavanja podijelila u više segmenata,te je i dalje u tijeku. Naime, kada su se spustili u jamu,spasitelji su na opće čuđenje u njoj su zatekli 15 mladih psića mješanaca i 5 odraslih pasa koji su tog trenutka žestoko krenuli u obranu svoga potomstva,te je plan spašavanja zahtijevao promjenu strategije.

- Žurno smo došli u posjed željezne ograde s kojom smo unutar jame uspjeli odijeliti psiće od odraslih pasa te ih potom izvući vani-kazao nam je Teo Barišić,pročelnik HGSS-a Šibenik i dodao -Psići su nakon izvlačenja do udomljavanja zbrinuti u Šibeniku u pseći azil AS-EKO. Akcija je i dalje u tijeku i na redu je spašavanje pet odraslih pasa koje je najavljeno za utorak kada će nam se u akciji pridružiti i kolege iz Zagreba koji će vjerojatno morati na kratko uspavati pse kako bi ih se moglo izvući vani.

Psići se hranili klaoničkim otpadom

Psići i njihovi roditelji u kraškoj jami dubokoj skoro 20 metara preživjeli su hranući se ilegalno bačenim klaoničkim otpadom.

- Riječ je o jami čija konfiguracija u primarnom izvidu završava jednom prostorijom od cca 60 metara četvornih u kojoj su psi obitavali.Prepuna je klaoničkog i drugog otpada,što je psima bilo dostatno za preživljavanje - dodao je Barišić. Osim sanitarne inspekcije i HGSS-a, obaviještena je i policija kao i poglavarstvi Grada Drniša koje je dalo potporu cijeloj akciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 23:56