TRAŽE MONSTRUMA

STRAVA u PAZINU: U zaleđenu rijeku bačeno osam tek okoćenih štenaca. Tko je pazinska Cruella?

Psići su ležali na zaleđenoj površini rijeke, ispod mostića Dušani na lokalnoj cesti nadomak Pazina

Volontere pazinske udruge za zaštitu životinja Happy End, nažalost navikle na raznovrsne slučajeve torture i zanemarivanja pasa i mačaka, ovih je dana zatekao užasan prizor na kakav ipak ne nailaze svaki dan. Ispod mosta Dušani, na zaleđenoj površini rijeke Pazinčice ležalo je osam mrtvih, tek oštenjenih psića.

Radi se o malom mostu izvan grada, na lokalnoj cesti Grdoselo - Kršikla.

- Primijetila ih je djevojka koja je tuda šetala i odmah nas pozvala. Štenci su već bili uginuli, tako da im se nije moglo pomoći - rekla je Mae Isaksson, lokalna aktivistica.

Pozvali su policajce koji su sastavili zapisnik, a sanitarne su službe uklonile mrtve psiće. Istražitelji jučer nisu uspjeli pronaći počinitelja jer bi krug sumnjivaca u ovom kraju mogao biti doista širok.

Česta zlostavljanja

- Policija nas je posjetila, raspitivala se imamo li kakvih saznanja tko bi to mogao učiniti. Zanimalo ih je i koja je to vrsta pasa. Nažalost, kako su štenci bili stari možda jedan dan, to nismo mogli ustanoviti. Bili su crni ili bijeli, poneki u kombinaciji tih boja. Na nekima su još bili tragovi pupčane vrpce - ispričala je Mae.

Predio na kojem su psi pronađeni popularan je među šetačima, pogotovo onima koji imaju kućne ljubimce. Mae ne želi spekulirati tko je i zbog čega psiće ostavio na zaleđenoj rječici. Sasvim je sigurno da se radi o neželjenim štencima, a osoba koja ih je bacila, ako je to napravila po noći, možda nije vidjela da je rijeka zaleđena. Ili je očekivala da će Pazinčica tijela odnijeti do jame u koju ponire, ili ju jednostavno nije bilo briga.

- Da je produžio 200 metara dalje, mogao ih je ostaviti ispred našeg skloništa za nezbrinute životinje. Psići bi tako možda ostali živi - ogorčena je aktivistica. Zadovoljna je, kaže, što je policija ovaj put reagirala.

- Ovo je prvi put da reagiraju na ovakvu prijavu. Doduše, pitanje je koliko će resursa uložiti u istragu, ali nešto se mijenja. Čini mi se da se polako mijenja i svijest građana. Prije 10 godina ovakvo što ljudi ne bi ni prijavljivali - rekla je Mae Isaksson.

Zlostavljanje pasa u selima u okolici Pazina, prema njezinim riječima, nije rijetkost. Brojni stanovnici drže pse za lov ili potragu za tartufima, a prema njima se mnogi ne odnose kao prema živim bićima, već kao oruđu za rad.

(...)

Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 08:56