SUČELJAVANJE KANDIDATA

Josipović i Pusić: Bolje da predsjednik bude glup nego korumpiran

Zagreb, 031209.Hypo centar.Slavonska avenija.Festival medija jugoistocne Europe pod nazivom Weekend Session.Na slici: Politicki panel " Tko je hrvatski Obama"-suceljavanje predsjednickih kandidata.Vesna Skare Ozbolt .Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Ne bih dao ostavku da sam na mjestu ministra Kalmete - rekao je predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang sudjelujući na sučeljavanju u sklopu WeekendMedia festivala na kojemu su još bili Ivo Josipović, Vesna Pusić i Vesna Škare-Ožbolt.

I svoju ostavku na mjesto ministra obrane iz 1998. Hebrang danas smatra svojim najgorim političkim potezom. - Kao ministar, borio sam se protiv korupcije u MORH-u, ali nisam uspio i dao sam ostavku. Trebao sam ostati i boriti se dalje, bilo bi više koristi - priznao je Hebrang. Za korupciju su, po Hebrangu, najviše odgovorni svi političari koji u svom resoru ne naprave reda prije nego što afere izbiju u javnost.

SPECIJAL: PREDSJEDNIČKI IZBORI

Predsjednički kandidati nisu se mogli složiti oko toga je li gore imati glupog ili korumpiranog predsjednika. Josipović i Pusić smatraju kako je gore da predsjednik bude korumpiran, a Škare-Ožbolt smatra da je gore da predsjednik bude glup jer, kaže, “korumpiranog možeš zatvoriti, a glup uvijek ostaje glup”. Hebrang se nije složio s njom jer “glupog mogu ispraviti savjetnici, a korumpiranog ne mogu”.

Razgovarajući o pomilovanju osuđenih za teška kaznena djela, Pusić je rekla da bi “kaznu za silovanje trebalo izjednačiti s kaznom za ubojstvo”. S njom se složio i Hebrang. Škare-Ožbolt nikada ne bi pomilovala dilere droge, pedofile i ratne zločince, a tom popisu Josipović je dodao i silovatelje osuđene za teški oblik tog kaznenog djela.

Hebrang je priznao kako bi za potrebe promidžbe hrvatskih gospodarskih interesa u svijetu razgovarao s predsjednikom Irana, ali i koristio Titovo ime jer mu “nije strano ništa što je u nacionalnom interesu zemlje”. Ali Titove posmrtne ostatke, kao ni Pavelićeve, Hebrang ne bi premještao u Hrvatsku.

- Ostavio bih ih da počivaju u miru - rekao je. Ostali kandidati složili su se kako je to obiteljska stvar i ne bi se miješali u odluke o preseljenju Titovih i Pavelićevih posmrtnih ostataka. - A ako bi obitelji odlučile premjestiti ih, ne bih imao ništa protiv - rekao je Josipović.

Svi kandidati rekli su da bi koristili savjete svog prethodnika Mesića, a Hebrang bi Mesića čak pozivao na redovite mjesečne sastanke. Ali nisu se složili o Mesićevim zaslugama. I dok Škare-Ožbolt smatra da je Franjo Tuđman više učinio za Hrvatsku nego Mesić, Pusić je rekla da je Mesić politički napravio bitno više.

- Tuđman je bio na čelu države kad se stvarala i branila i nitko nikada neće moći učiniti više od toga - kaže Hebrang. Najgori Mesićev potez, po Hebrangu, je njegov sukob s Crkvom, za Josipovića to su neka Mesićeva sporna pomilovanja, dok mu je Pusić najviše zamjerila što je davao previše izjava po principu “krušku pod njušku”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 07:07