PREDSJEDNIKOVA PORUKA

JOSIPOVIĆ 'Ovo je poželjna slika Hrvatske, a ne afere koje tresu zemlju'

Tim je riječima dr. Ivo Josipović, predsjednik RH pozdravio sudionike prvog dana znanosti - gospodarsko znanstvenog simpozija u farmaceutiki
 Mate Piškor/CROPIX

POPOVAČA - Danas kada zemlju potresaju političke afere, ovo je ljepše lice Hrvatske, ovo je lijepa i poželjna slika Hrvatske, ovaj znanstveni skup o suradnji znanosti i gospodarstva. Tim je riječima dr. Ivo Josipović, predsjednik RH pozdravio sudionike prvog dana znanosti - gospodarsko znanstvenog simpozija u farmaceutiki, koji je u petak 30. sviobnja održan u tvornici Pharmas u Popovači. Josipović je naglasio kako farmaecutska industrija u EU zapošljava 700.000 ljudi, samo u razvoj godišnje ulaže 30 milijardi eura i stalno napreduje, te je upitao: “Možemo li mi ući u tu utakmicu?”.

Nastavio je kako možemo iako je prema postotku BDP-a koji se ulaže u znanost, a riječ je 0,7 posto BDP-a, Hrvatska pri dnu u Europskoj Uniji, ali da treba prevladati ozbiljne probleme u povezivanju znanosti i obrazovnog sustava s goaspodarstvom. Bolonja u tome nije uspjela, rekao je Josipović.

Zaključio je kako je neinventivnost jedna od glavnih smetnji razvoju gospodarstva, te da ga stoga jako raduje što je Pharmas otvorio vrata znanstvenicima, što je ovdje i Institut Ruđer Bošković.

Vlasnik Pharmasa Luka Rajić, naglasio je prigodom otvaranja znanstvenog skupa kako je u prvu fazu razvoja Pharmasa uložio 400 milijuna kuna, te da je spreman i dalje investirati u drugu fazu razvoja Pharmasa koja mora ići u smjeru izvoza, jer je domaće tržište premalo za kapacitete domaće farmaceutske industje.

Rekao je kako je Pharmas prisutan u sedam država u kojima živi 30 milijuna lljudi, te da je počeo raditi na razvoju i proizvodnji vlastitih proizvoda koji su izvozno orijentirani. - Suradnja sa znanstvenicima u skladu je s poslovnom strategijom Pharmasa, te očekujemo ubuduće da će ta suradnja rezultirati inovacijama, a Pharmas će znanstvenicima otvoriti sva svoja vrata i kapacitete, rekao je Rajić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 21:15