'NISMO KRIVI ZA BAŠ SVE PROBLEME'

Jovanović: 'Najave sindikalnih prosvjeda neodgovoran su čin!'

Jovanović je kazao kako će učitelji i nastavnici biti prvi koji će dobiti veće plaće kada to bude moguće u proračunu
 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović čestitao je promaknutim učiteljima i odgajateljima u zvanje mentora i savjetnika na današnjoj svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) gdje je i najavio da će učitelji i nastavnici biti prvi koji će dobiti veće plaće kada to bude moguće u proračunu te ocijenio da nema razloga za sindikalne prosvjede za koje smatra da nemaju pokrića i da je njihova najava neodgovoran čin.

Svjetski dan učitelja prigoda je i prilika da se još jedanput naglasi važnost posla koji obavljaju učitelji i odgajatelji bez kojih nema budućnosti hrvatske prosvjete i hrvatske budućnosti uopće, istaknuo je ministar Jovanović u NSK gdje je, s ravnateljem Agencije za odgoj i obrazovanje Vinkom Filipovićem, uručio odluke o promociji u spomenuta zvanja skupini od 462 učiteljica i učitelja, te odgojiteljica i odgojitelja.

Napomenuo je da je tijekom nepune godine obnašanja dužnosti ministra rijeđe imao prigodu da kao danas bude sretan što može prisustvovati događaju poput ovoga, jer je, rekao je, na veći dio dosadašnjih sastanka išao s grčem.

"Oni koji ne prihvaćaju naše čestitke neodgovorni su", rekao je Jovanović i podsjetio da je premijer Zoran Milanović najavio da će upravo učitelji i nastavnici biti prvi koji će dobiti veće plaće čim to bude moguće u proračunu.

Rekavši kako sadašnja Vlada nije kriva baš za sve probleme s kojima se suočava, ali da sada ne želi govoriti o bilo čijoj krivici, dodao je kako može i osobno potvrditi premijerove riječi. S tim u vezi ustvrdio je da najavljeni sindikalni prosvjedi i socijalni nemiri nemaju pokrića.

Ministrovo mišljenje pak ne dijeli Vertikala sindikata obrazovanja koja je ispred zgrade NSK dijelila proglas kojim pozivaju prosvjetare da 11. listopada dođu na prosvjed u Zagrebu.

Ravnatelj Agencije Vinko Filipović čestitao je svima promaknutima rekavši da su oni najbolji među 55 tisuća odgajatelja i nastavnika koliko ih u Hrvatskoj radi taj društveno najvredniji posao. Podsjetio je da je biti učitelj puno više od zvanja i odabir odgovornog posla koji je vrlo često nadomjestak za ono što djece ne dobiju u roditeljskom domu.

Odluke o promaknuću u zvanja mentora i savjetnika primilo je 56 djelatnika u predškolskom odgoju, 249 učiteljica i učitelja u osnovnim školama te 157 njihovih kolegica i kolega u srednjim školama i učeničkim domovina.

U ime promaknutih zahvalila je mentor-savjetnik Marija Zglavnik iz dječjega vrtića "Gajnice" istaknuvši kako im je svima drago što su prepoznati njihov rad, trud i zalaganje te da će im promaknuća biti novi radni poticaj.

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada kako bi se potaknulo pružanje potpore učiteljima i nastavnicima te istaknula važnost njihova rada i utjecaja na razvoj društva u cjelini, ali i samog obrazovanja čiji su nositelji.

Taj se dan obilježava u više od stotinu zemalja svijeta, među kojima je Hrvatska. Proglasio ga je UNESCO 1994. u spomen na isti datum 1966. kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:52