INSPEKCIJA POTVRDILA

JUTARNJI EKSKLUZIVNO Državna revizija otkrila: Kosor i Čobanković OŠTETILI državu za 80 MILIJUNA kuna!

ZAGREB - U protekle četiri godine država je loše upravljala vlastitom imovinom. Zaključna je to ocjena iz nalaza Državne revizije o upravljanju poslovnim prostorima u vlasništvu Republike Hrvatske za prošlu godinu.

Primjerice, samo u 2009. godine za 16 ministarstava zaključeni su ugovori za zakupnine u vrijednosti od 334,726.231 kunu. Rashodi za zakupnine u 2009. godini bili su veći nego u 2007. Istodobno, na tržištu su pale cijene zakupnina, a država je svoje prostore davala po cijenama i nižim od tržišnih iako su ti prostori bili korišteni za obavljanje privatne djelatnosti, a ne radi opće društvene koristi. Državni revizori ustanovili su da država često nije vodila računa i nalazila vlastite prostore, već ih je olako uzimala u zakup.

Ogromne razlike

Kao primjer lošeg gospodarenja imovinom Državna revizija navodi niz konkretnih primjera. Tako ističu da će se za desetogodišnji zakup za Ured porezne uprave u Zagrebu platiti 2,1 milijun eura, što je čak za 80 posto više nego da se zgrada na uglu Boškovićeve i Petrinjske kupila po procijenjenoj tržišnoj vrijednosti od 1,1 milijun kuna.

Već u pet godina zakupa od 2003. do 2008. plaćena je njezina tržišna vrijednost, smatraju državni revizori.

Nađeno je nekoliko desetaka nelogičnosti u plaćanjima za zakupnine u raznim ministarstvima. No, jedan bi nalaz Državne revizije posebno mogao biti neugodan po bivšu premijerku Jadranku Kosor i Petra Čobankovića, bivšeg ministra poljoprivrede.

Riječ je o kupnji zgrade u Planinskoj 2, koja je nekad bila vlasništvo tvrtke bivšeg saborskog zastupnika Petra Fiolića, koji ju je prodao Hypo banci, a ona nakon toga putem operativnog leasinga Čobankovićevu ministarstvu, što već više od godinu i pol istražuje USKOK.

Državna revizija ocijenila je da je kupnja zgrade u Planinskoj 2, koja je bila u vlasništvu tvrtke bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Fiolića, za potrebe tog ministarstva bila po državu štetan posao, o čemu smo pisali 1. prosinca.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 03:16