ZVIJEZDE MATURE

JUTARNJI S PONOSOM PREDSTAVLJA Ovo je šest najboljih hrvatskih maturanata

Rezultati stižu sutra, a rekorderi koji čak iz nekoliko ispita imaju 100-postotni učinak već slave
 CROPIX

Iako će konačni rezultati ispita državne mature biti poznati sutra, 17. srpnja, većina naših učenika koji su do sada ostvarili maksimalan učinak na određenim predmetima već slavi svoj veliki uspjeh.

Oko 40 tisuća hrvatskih maturanata koji su izašli na ljetni rok polaganja u ponedjeljak je preko Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) doznalo prve neslužbene rezultate, a među potpunim rekorderima ove godine se spominju Jelena Lončar iz Zagreba i Ivan Miošić iz Ploča koji su stopostotnu ocjenu ostvarili iz čak nekoliko ispita.

Maturantima koji nisu zadovoljni rezultatima ispita i smatraju da nisu pravedno ocijenjeni ostaje još mogućnost ulaganja žalbe do objave službenih rezultata, a svi oni koji su na svojim listama naveli i fakultete za koje zapravo nisu previše zainteresirani trebali bi ih s popisa ukloniti kako bi mjesta oslobodili drugim budućim brucošima.

Ivan Miošić (18)

maturant Srednje škole A. K. Miošića, Ploče

100% fizika, 93% filozofija, najbolji u državi

Za maturu se mladi Brišćanin pripremao dva mjeseca, a dobar rezultat iz fizike je očekivao. Matematika ga je malo razočarala jer nije ostvario 100-postotni rezultat. Najbolji je rezultat u cijeloj zemlji imao iz filozofije. Kako zbog natjecanja iz fizike i matematike ima pravo upisa na PMF u Zagrebu, mnoge je zbunilo što je odabrao filozofiju.

Foto: Ivo Ravlić/Cropix

‘To je moja ljubav zbog toga što su mnogi veliki filozofi bili i matematičari. Dijelom su te dvije znanosti vezane, pa sam odlučio usput i to položiti, jednostavno zato jer to jako volim. Zabavno je. Iznenadilo me da sam ispit iz filozofije riješio najbolje u cijeloj zemlji.’

Sara Štitić (18)

maturantica Prve riječke hrvatske gimnazije, Rijeka

100 % engleski jezik

Saru je rezultat, ističe, itekako iznenadio jer se baš iz engleskog jezika nije posebno pripremala i vježbala za državnu maturu. Uči ga redovito od 4. razreda osnovne škole, a dodaje i da gleda puno filmova na engleskom te čita knjige i sluša glazbu na tom jeziku.

Foto: Vedran Karuza/Novi List /Cropix

‘Očito je to imalo velik utjecaj na moje znanje jezika. Mislim da je najveći utjecaj na poznavanje engleskog imao TV kanal Cartoon Network koji sam obožavala gledati kao mala. Iako mi je engleski jezik očito jača strana, razmišljam o upisu na pravni fakultet ili fakultet građevine jer me ne privlači ideja da postanem profesorica engleskog jezika.’

Marta Zorić (18)

maturantica Prve riječke hrvatske gimnazije, Rijeka

100 % francuski jezik

Imala je priliku naučiti francuski dok je četiri godine živjela u Bruxellesu. Tamo ga je, čini se, usavršila. Kada se u trećem razredu srednje škole vratila u Hrvatsku, točnije u riječku gimnaziju, upisala ga je kao strani jezik samo, kaže, kako ga ne bi zaboravila.

Foto: Facebook

‘Na maturi sam se najviše mučila s hrvatskim jezikom jer sam propustila prva dva razreda nastave ovdje pa sam puno toga morala nadoknaditi. Zadovoljna sam postignutim rezultatima, a plan mi je upisati međunarodno poslovanje na engleskom jeziku ili francuski jezik i informatičke znanosti na Filozofskom fakultetu.’

Jelena Lončar (18)

maturantica V. gimnazije, Zagreb

100 %matematika, 100% fizika, 100 % engleski

Prošla je nekoliko primjera državne mature iz ranijih godina i zadaci joj, kaže, uopće nisu bili teški. S matematikom i fizikom nikada nije imala problema tako da je maksimalan broj bodova nije previše iznenadio.

Foto: Neja Markičević/CROPIX

‘Za maturu se nisam morala posebno pripremati zbog toga što sam kontinuirano radila tijekom sve četiri godine gimnazije. Posebne pripreme imala sam jedino za hrvatski jezik. Takav način rada preporučila bih budućim maturantima kao najbolji savjet za uspjeh jer ako budu učili u zadnji trenutak, malo toga će im ostati u glavi. Planiram upisati matematiku na PMF-u.’

Marko Šobak (18)

maturant XV. gimnazije, Zagreb

100% matematika

Iskustvo polaganja mature bilo mu je teže i stresnije od očekivanoga. Na pitanje “što dalje” odgovor ima spreman od trećeg razreda srednje škole. Marko će, naime, upisati studij primijenjene matematike u Švedskoj jer smatra da je dobro na neko vrijeme odvojiti se od uobičajene okoline.

Foto: Facebook

‘Ja sam matematičar, nisam pisac. Esej iz hrvatskog jezika zadao mi je najviše glavobolja. Pritisak je velik zato što nekoliko ispita određuje daljnji tijek života. Mnoge su iznenadile iracionalne nejednadžbe koje se ne nalaze u redovnom programu. Ali, priznajem, s pripremama za maturu počeo sam tek nakon što je završila nastava.’

Filip Sodić (18)

maturant VII. gimnazije, Zagreb

100% fizika

Prvo što je maturant Filip napravio nakon što je vidio rezultate jest telefonski poziv roditeljima koji su, kaže, jako ponosni na njegov uspjeh. Ozbiljno je shvatio polaganje državne mature, pa se počeo pripremati još u studenom prošle godine. Zbog toga, kaže, nije nimalo iznenađen rezultatima.

Foto: Bruno Konjević/Cropix

‘Na testu iz engleskog jezika postigao sam 94 posto, iz hrvatskog 92 posto, a šokiralo me jedino to što sam najlošiji bio u matematici. Definitivno idem na Fakultet strojarstva i elektrotehnike. Prezadovoljan sam zbog toga. A ovaj veliki uspjeh ću, naravno, uskoro prigodno proslaviti s prijateljima.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 12:32