PROCURILI PODACI

POJAVILI SE NOVI PROBLEMI S MATUROM? Maturanti znali rješenja ispita iz engleskog prije službene objave

Iako je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) tek u utorak ujutro objavio pitanja i točna rješenja s ispita slušanja i čitanja engleskog jezika državne mature, portal srednja.hr tvrdi da su rješenja dobili još u ponedjeljak, putem društvenih mreža.

Ističu da je od 65 pitanja i odgovora iz navedena dva dijela ispita koje je objavio NCVVO, njih 61 bilo istovjetno onima koje su dobili dan prije službene objave. Prema izjavama maturanata, rješenja su navodno procurila iz NCVVO-a još danima prije. Riječ je o A razini engleskog jezika.

- Pokušao sam nazvati NCVVO cijeli vikend da ih upozorim da su se rješenja pojavila odmah nakon ispita na internetu, ali nitko se nije javljao. Znam za jednog maturanta iz Medicinske škole Šibenik koji je slao rješenja nakon ispita te je rekao da bolje da ne pitam odakle mu - rekao je za srednjoškolski portal maturant.

Posljednji je to u nizu problema koji ove godine pogađaju provođenje državne mature, otkrivajući brojne manjkavosti tog sustava. Maturanti tvrde da je jednostavno nemoguće da su se rješenja našla na internetu tako što ih je netko zapamtio jer se radi o prevelikom broju pitanja i odgovora.

U dijelu “Čitanje” je 40 pitanja i jednako toliko točnih odgovora, a na internetu se prije službene objave pojavilo njih 36, kao i svih 25 pitanja ispitnog dijela “Slušanje”. Novi incident zasad nitko nije službeno komentirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:15