INTERVENTNA EKIPA

KAD PREMIJERU PUKNE VENTIL U STANU ON NAPUSTI SJEDNICU VLADE. ZNA LI ZAUSTAVITI POPLAVU U DRŽAVI? Piše Jelena Lovrić

Kad je u pitanju država, premijer Milanović i ministar Linić očito ne namjeravaju tražiti gdje se zavrće glavni ventil niti će pozvati interventnu ekipu koja bi morala raspolagati znanjem o savladavanju izvanrednih, kriznih stanja

Kad premijeru pukne ventil u obiteljskom stanu , kao što se to jučer dogodilo Zoranu Milanoviću , on, logično, napusti sjednicu Vlade i poduzme interventne mjere. Voda je kod Milanovića, navodno, uspješno zaustavljena.

Ali kad se dogodi krizna situacija u državi, kao što se u Hrvatskoj upravo događa, šef Vlade ne skače na noge, ne pokreće nikakve izvanredne mjere, ne traži gdje se zavrće glavni ventil, ne pokušava zaustaviti poplavu.

Milanović je jučer, kao da je situacija normalna, a nije, poslao Slavka Linića da se u Saboru svađa s opozicijom o prošlogodišnjem proračunu . Ministar financija po vlastitom se priznanju voli svađati, ali u ovom slučaju raspolagao je slabašnim kartama.

Podaci koje je morao iznijeti opasno dezavuiraju i njega i Vladu čiji je član. BDP je lani pao za dva posto, potrošnja kućanstava smanjena je za 3 posto, investicije gotovo za pet posto, uvoz je rastao, izvoz slabio, nelikvidnost je iznosila gotovo 45 milijardi, cijene su rasle, standard se stanovništva rušio, broj nezaposlenih za dvadesetak je tisuća nadmašio prethodnu godinu. Jedini pozitivni rezultat povećanje je broja dolazaka turista.

Na tvrdnje opozicije ( Martina Dalić, HDZ) da bi ministar, umjesto o lanjskim snjegovima, trebao govoriti o aktualnoj situaciji, koja je zabrinjavajuća i alarmantna, jer Hrvatskoj prijete “teški financijski problemi”, Linić je odbrusio optužbom da bivša ministrica, njegova prethodnica, namjerno plaši građane. Slično se tako i lani gnjevno obrušavao na svako upozorenje da su njegove prognoze o rastu BDP-a nerealne.

Ministar je jučer na koncu ipak priznao da će Vlada najesen predložiti promjenu fiskalnog pravila jer postojeće, prema kojem bi Hrvatska svake godine bila dužna za jedan postotni poen smanjiti udio rashoda u BDP-u, ne može ispuniti. Svojedobno je tvrdio da se to pravilo ne može mijenjati jer bi takav manevar imao katastrofalne posljedice po kreditni rejting države.

Sada kaže da bi se u slučaju primjene tog pravila plaće i mirovine morale oboriti za 20 posto, što Milanovićeva Vlada, rezolutan je, neće raditi. Ali kako misli pokrpati situaciju s državnim deficitom - u pola godine potrošen je deficit namijenjen za cijelu godinu - ministar financija ovoga puta nije govorio.

Kad je u pitanju država, premijer Milanović i ministar Linić očito ne namjeravaju tražiti gdje se zavrće glavni ventil niti će pozvati interventnu ekipu koja bi morala raspolagati znanjem o savladavanju izvanrednih, kriznih stanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:48