ODJECI AFERE

Kajin: Jakovčić s Hypo bankom nema nikakve veze. Hapšenje Kulterera ga ni najmanje ne uzbuđuje

 Srecko Niketic / CROPIX

PULA – Jakovčić s Hypo bankom nema veze i pretpostavljam da ga hapšenje Kulterera ni najmanje ne uzbuđuje – konstatirao je na konferenciji za novinare održane u utorak, a na temu Hypo banke, potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin.

Ustvrdio je kako se doduše s predsjednikom stranke i istarskim županom Ivanom Jakovčićem nije čuo posljednjih tjedan dana jer je on na odmoru u Škotskoj, „a poslao sam mu jedan sms na koji mi nije odgovorio“. Dodao je i kako Jakovčića državno odvjetništvo nije nikada pozvalo niti dati izjavu, a na temu kupovine zemljišta u Barbarigi, te kako je istarski župan, a nakon što je Austrija sanirala Hypo banku i nakon što su tamošnje vlasti ušle u sve njezine novčane tokove, Jakovčić primio i visoko odlikovanje autrijskog predsjednika.

Govoreći o Hypo banci Kajin je kazao kako je tu banku 90-tih godina stvorio hrvatski novac, i to onaj namijenje za kupovinu oružja. – Hypo banka je u Hrvatsku došla sredinom 90-tih godina, i to dokapitalizacijom Slavonske banke iz Osijeka, a prije toga je Ministarstvo vanjskih poslova u istoj banci uzelo 20 milijuna njemačkih maraka kredita za obnovu naših ambasada. U Istru je Hypo banka došla krajem 90-tih i to preko investicija u hotelski kompleks Mire Oblaka na Crvenom vrhu u Savudriji – pojasnio je Damir Kajin. On pretpostavlja, kako je rekao, da je snacija Hypo banke i razlog spektakularnog odlaska s vlasti bivšeg premijera Ive Sanadera.

– Zato i premijerka Jadranka Kosor govori o gnojnom čiru i pretpostavljam da ima sva saznanja iz Austrije i Njemačke kada je riječ o računima i Hypo, ali i drugih banaka – drži potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik Kajin. Prema njegovim saznanjima u Hrvatskoj Hypo banka radi ne samo s građanima, državom i jedinicima lokalne samouprave, već i s „izabranim generalima, Tuđmanovim savjetnicima, ministrima, medijskim autoritetima, a dio njihovih investicija se ostvaruje putem Lombardnih kredita, iza kojih stoje milijuni eura, a oni zauzvrat dobivaju milijune eura za građevinske pothvate u Hrvatskoj“. Kazao je i kako je čuo priču da je Hypo banci ima oko 600 milijuna eura s prostora bivše Jugoslavije, a da osim jednog bivšeg hrvatskog političara nitko nije želio „legalizirati“ svoj novac. Koji je to bivši visoki dužnosnik nije htio reći, jer se kako kaže boji tužbe, već je samo kazao kako je riječ o osobi koja je veći dio života radila širom svijeta. Zaključio je kako je siguran da je Hypo banka korumpirala i ljude u Hrvatskoj, a možda i u Istri, „a to treba ne samo suditi već i oduzeti im imovinu“.

– Treba rasvijetliti put novca za nabavku oružja kao i „pranje“ novca u Hrvatskoj, ali treba očuvati i materijalnu supstancu banke. Iako Austrijanci nisu nama toliko bitno, nama moraju biti važni naši majstori, koji su radili za 2 tisuće eura mjesečno, a dobivali novac za investicije koje se procijenjuju na desetine milijuna eura – zaključio je Damir Kajin. On se na press konferenciji dotakao i pitanja kupovine zemljišta u Barbarigi i Dragoneri, u što je bila uključena Hypo banka.

– Danas se svi pitaju zašto je zemljište u Barbarigi i Dragoneri prodavano za oko 52 kune po metru četvornom, ali nitko ne postavlja pitanje zašto je godinu dana ranije država zemljište u Savudriji prodala za svega 16 kuna. Kako to da se HRT bavi Barbarigom i Dragonerom, a ne i cijenom državne zemlje u Crvenom vrhu kraj Savudrije. Pretpostavljam da šute jer za to imaju razloga – kazao je Kajin.

On je još jednom ponovio da da prodaju zemljišta u Barbarigi i Dragoneri nisu ništa znali ni on ni Jakovčić, ni IDS, već da je cijeli posao obavila tadašnja Općina Vodnjan, ali da je za prodaju znao tadašnji istarski župan i visokopozicionirani IDS-ovac Stevo Žufić, koji je kasnije bio i poslovno povezan s projektom Barbarige i Dragonere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:35