90 GODINA VODIČKE GLAZBE

KAKO JE LIMENA GLAZBA STVORILA LJUBAVNE ISKRE Svoju ljubav svirajući u 'Vodičkoj glazbi' sedam parova okončalo je brakom!

Milenijska fotografija Šime Strikomana
 Šime Strikoman

Svečanom skupštinom 'Vodička glazba' proslavila je 90 godina postojanja. Veliki jubilej ove limene glazbe obilježen je i 541. milenijskom fotografijom akademskog snimatelja i fotografa Šime Strikomana, na kojoj je 200 sadašnjih i bivših vodičkih glazbara svojim tijelima oblikovalo liru – grb ove kultne vodičke udruge.

Vodička glazba, utemeljena je krajem 1926. godine pod nazivom „Hrvatsko muzičko društvo Starčević“, u sklopu kojeg je djelovao i tamburaški orkestar te mjesna čitaonica. Za kupnju prvih instrumenata skupljeni su prilozi mještana i iseljenika, u novcu ili u naturi – u ulju, smokvama, višnji… Nakon što je prikupljena osnovna svota novca, podignut je kredit za koji je jamac svojim imetkom bila pokojna Oršula Bilan. U to vrijeme angažiran je i prvi kapelnik, Čeh Vojteh Mišurac, koji je osposobio 29 prvih glazbara, među kojima su bili težaci, ribari, radnici, studenti i državni namještenici. Prvi javni nastup ulicama Vodica uslijedio je 18. ožujka 1928. g. i tada je na ulice izašlo cijelo pučanstvo, jer je za to vrijeme, to bio prvorazredan događaj – kazao je na svečanoj skupštini Ante Cukrov, predsjednik 'Vodičke glazbe'.

Na svečanosti su uručene brončane diplome glazbarima koji su u Puhačkom orkestru svirali od 10 do 20 godina, dok su srebrne diplome dodijeljene članovima sa stažom od 20 do 30 godina. Zlatne diplome, pak, dobili su glazbari koji su neprekidno bili članovi od 30 do 40 godina. To su Ante Skočić (38 godina aktivnog sviranja), Petar Bilan (33 godine), Ante Čičin Karlov (33 godine), Mario Maćukat (33 godine), Nino Perković (33 godine) i Danijel Ferara (31 godina).

Platinastim diplomama nagrađeni su glazbari s najdužim stažom u 'Vodičkog glazbi'. Apsolutni rekorder je 79-godišnji Vjekoslav Mičin koji je svirao bas B punih 60 godina te je 'umirovljen' prije četiri godine. Diplomu istog sjaja dobio je Ive Roca za 51 godinu sviranja, Ivica Juričev Coto za 41 godinu aktivnog članstva te Nikola Skočić za 44 godine vjernosti orkestru koji još svira tenor.

Na svečanosti proslave velikoj jubileja najstariji bivši član bio je 85-godišnji Joško Šprljan koji je u Puhačkom orkestru svirao trubu krilnicu 28 godina.

Zanimljivost je da je od kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća do današnjih dana sedmoro parova, čija se ljubav rodila upravo dok su svirali u Vodičkoj glazbi, svoju vezu okončalo brakom, a njihova djeca nastavila su tradiciju svojih roditelja svirajući u Vodičkoj glazbi. To su Šime Strikoman i Edita Skočić, Ante Čičin Karlov i Sanja Cukrov, Nikola Skočić i Ružica Šprljan, Oliver Bilan i Lidija Brajković, Željko Roca i Mirjana Pelajić, Mario Juričev i Barbara Lasa, te Ante Cukrov i Nera Micin.

Uglavnom od osnutka do danas, Vodička glazba neprekidno živi sa svojim mjestom. Uz njezine zvukove Vodičani su plakali u tužnih prigodama i veselili se u radosnim trenucima. Ona je postala i nezaobilazni segment turističke ponude Vodica. Najzaslužniji za dugogodišnji kontinuitet djelovanja udruge su njezini članovi, koji su shvaćali da se kroz glazbu može uspješno razvijati kulturna i obrazovna, lokalna i domoljubna aktivnost. Ujedno, članovi i voditelji glazbe zaslužni su što su u Vodicama postavljeni temelji klapskog i vokalno-instrumentalnog djelovanja. Aktivnosti i rad udruge podupiru svi mještani, institucije grada i gospodarski subjekti. No, glavni teret nosili su i nose sami članovi, kojih je od osnutka do dana bilo 550 i nema vodičke obitelji koja nije dala bar jednog glazbara.

Poseban i nezaboravan pečat u djelovanju ostavio je maestro Branimir Šintić, koji je svojim radom i neiscrpnom ljubavlju prema glazbi, kao učitelj, kapelnik, dirigent i autor aranžmana za puhački orkestar, uzdigao Vodičku glazbu u vrh amaterskih puhačkih orkestara Hrvatske. Nakon njegove smrti, ovu amatersku udrugu uspješno je nastavio voditi maestro Boris Jakovljević, a posljednjih 10 godina profesor za klarinet – maestro Davor Lozić.

Danas Puhački orkestar Vodičke glazbe broji 50 aktivnih članova, od kojih je 18 djevojaka. „Malu školu“ glazbe, pak, trenutno pohađa 20 učenika.

Svi kapelnici i voditelji

Od davne 1926. godine do danas kapelnici i voditelji Vodičke glazbe bili su: Vojteh Mišurac, Karlo Brajer, Ante Schilgabet, Pavle Dešpalj, Ivo Goić, Ive Čače, Karlo Heger, Ivan Kolarić, Alojz Skrepek, Ante Juričev Coto, Nikola Jakovljević, Ante Sladoljev Jolić, Zvonko Milošev, Boris Jakovljević, Grgo Žonja, Ante Trogolo, Mihajlo Bošnjak (Big Band), Branimir Šintić i Davor Lozić.

Šime Strikoman
Milenijska fotografija Šime Strikomana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:00