USPRKOS POREZNOJ REFORMI

VODICE ODGOVORILE NA VLADIN UDAR NA UGOSTITELJE Grad uvodi dvostruko manji porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića

Ilustracija
 CC/Flickr

Unatoč buri nezadovoljstva i buntu ugostitelja zbog povećanja stope PDV-a s 13 na 25 posto u njihovoj branši, Vlada nije odustala od ove nove porezne mjere te će se ona u sklopu usvojene cjelovite porezne reforme početi primjenjivati za petnaestak dana, točnije prvim danom nove godine. U više navrata premijer Andrej Plenković i ministar turizma Gari Kapelli isticali su kako će se dvostruko veći PDV ugostiteljima kompenzirati kroz donošenje nekih drugih olakotnih mjera, ne precizirajući i koje su to konkretne olakšice.

A nakon ovog Vladinog udara, prvi konkretni korak u cilju olakšavanja poslovanja ugostiteljima zabilježili smo na lokalnoj razini, točnije u Vodicama. Da bi 'ublažila' dvostruko veći PDV, vodička gradonačelnica i saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev (HDZ) predložila je da se ugostiteljima na području grada Vodica prepolovi porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića sa sadašnjih tri na 1,5 posto. Ovaj njezin prijedlog bit će, kako doznajemo, usvojen na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća zakazanoj za idući tjedan. Inače, od ovog poreza na potrošnju, u blagajnu grada Vodica od ugostitelja se godišnje 'slijevalo' i do dva milijuna kuna.

- Ova naša odluka počet će se primjenjivati već od 1. siječnja, kada stupa na snagu i povećani PDV za ugostitelje. Ovako dvostruki manji porez na potrošnju pića ugostitelji će plaćati tijekom devet mjeseci, dok to neće važiti za tri udarna turistička mjeseca - lipanj, srpanj i kolovoz. Uz ovakvo olakšavanje njihova poslovanja, cilj nam je motivirati ugostitelje da ne rade samo tri ljetna mjeseca, već da budu otvoreni što duže izvan glavne turističke sezone. Ujedno, smanjenjem poreza na potrošnju, tijekom zimskih mjeseci zbog većeg PDV-a ugostitelji ne bi povećavali cijene usluga koje koriste građani, kao ni gosti koji borave u Vodicama tijekom predsezone i posezone – kazala je vodička gradonačelnica Branka Juričev-Martinčev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 03:50