JAKO JUGO U ŠIBENIKU

KAMENA PLOČA UMALO UBILA PROLAZNIKA U ŠIBENIKU 'Opasno je, s te zgrade stalno nešto pada'

 FOTO: Š.I./čitatelj ŠibenikIN-a

Zadranin star 39 godina na kojeg je jutros na šibenskoj rivi pala mramorna ploča sa stambene zgrade uz nekadašnji kino Odeon, mogao je poginuti da mu je pala na glavu, ali srećom, samo ga je okrznula po ramenu i tek lakše ozlijedila, piše Šibenik.in.

- Palo je čovjeku na rame, a iako je rekao da mu nije ništa, za svaki slučaj je otišao u kolima hitne pomoći na pregled. Inače, općepoznato je da je ovdje opasno prolaziti jer s te zgrade stalno nešto pada – rekla nam je djevojka koja radi u obližnjem kafiću.

Riječ je o zgradi koja se urušava godinama, a tijekom zadnjih godinu dana u više je navrata šibenska GSS služba otklanjala s nje sve ono što bi moglo pasti i kako doznajemo, radili su to potpuno besplatno, kako bi spriječili da netko strada baš kao jutros. Mramorna ploča koja se jutros srušila, uglavljena je u fasadu, ali se zbog vlage i vjetra odlomila, rekli su nam u Biro stan upravljanju, poduzeću koje održava zgradu.

- Suvlasnici su odavno dobili nalog da se poveća pričuva i na taj način iznađu sredstva za obnovu zgrade kako se ne bi dogodila nesreća kao jutros i bez obzira što je dogovoreno da će im pomoći i Grad Šibenik – na tome je ostalo. Ništa nije poduzeto – kaže predstavnik Biro stan upravljanja. Za cijeli posao koji je hitno potreban, trebat će izdvojiti nekoliko stotina tisuća kuna, a da je nužno potrebno krenuti s radovima, više puta je tražilo i šibensko komunalno redarstvo.

Nakon jutrošnjeg incidenta, otklanjani su i drugi dijelovi fasade kojima prijeti urušavanje, ali ne i dio odakle se mramorna ploča odlomila jer na tom dijelu još traje policijski očevid.

Inače, cijeli taj blok je problematičan, a već smo pisali o susjednoj zgradi uz nekadašnji hotel Krka. Srećom, ta stara zgrada, uskoro bi se trebala srušiti kako bi na toj lokaciji bio izgrađen novi šibenski hotel. Investitor bi s radovima mogao početi sutra, samo čekaju konačnu dozvolu za rušenje zgrade koja nema kulturnu vrijednost jer je 80 posto nekadašnjeg objekta srušeno u savezničkom bombardiranju tijekom Drugog svjetskog rata, piše Šibenik.in

Dok ne krene sanacija zgrade, ispred nje će ostati barikade i natpis – Ne prolazi, urušava se!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 07:22