ISTRAŽILI SMO

Ovo su najopasnije zgrade u Hrvatskoj! S njih su padale ploče, žbuka, čak i balkoni s ljudima

Vještak: 'Listi treba dodati sve zgrade koje se ne održavaju' Prolaznici: 'Uvijek ih zaobilazimo u velikom luku'

Zagrepčanka, neboder T-HT-a u Savskoj, jedna od zgrada u kompleksu Cibone, Paromlin i stambena zgrada u Staglišću najopasnije su zgrade u Zagrebu, a po svemu sudeći i u Hrvatskoj.

Suglasni su u toj ocjeni sudski vještaci za graditeljstvo s kojima smo razgovarali nakon nezgoda sa zgradama koje u posljednje vrijeme zaredale.

Podsjetimo, u dva navrata pala je staklena stijena s T-HT-ova nebodera u Savskoj, pri čemu je ozlijeđen zaštitar, a nedavno je gorjela i plastika na Ciboninu tornju. Sa svih pet spomenutih zgrada već su otpadali dijelovi - stanovnici su strahovali od pada stakala, ploča, dijelova žbuke ili čak cijelih balkona.

- Opasne su sve stare zgrade koje se ne održavaju. U gradu su padale ploče i komadi žbuke kojima je težina bila oko kilograma, ali i ornamenti. Opasne su i zgrade bez snjegobrana, a problematične su i one čija su potkrovlja u posljednje vrijeme prenamijenjena u stanove - izjavio je Žarko Željko, sudski vještak.

Svi upravitelji zgrada kažu da su njihove zgrade danas sigurne. No, mnogi se i dalje osjećaju nesigurno. Upravo na inicijativu nekih od njih, poduzeli smo ovu neobičnu šetnju srcem metropole.

1. CIBONIN TORANJ

S jedne od zgrada kompleksa Cibone u Savskoj ulici 2001. godine pala je mramorna ploča od jednog metra. U padu je ozlijedila prolaznicu, mladu djevojku koja je tuda prolazila ne sluteći da će ploča od nekoliko kilograma pasti na nju i teško je ozlijediti.

- Nakon što se to dogodilo, sve su ploče osigurali četirima šarafima, koji ih sada drže. Neko vrijeme uopće nisam išla oko zgrade, no strah je s vremenom prošao. Vidjela sam da su učinili sve da ploče više nikad ne padnu pa me to malo smirilo. No, ne znam je li cijeli kompleks siguran. Sve je to građeno iste godine, 1987., i možda su i drugi dijelovi tako loši, a na njih se ne pazi. U prolaz Cibone ulazim normalno kad moram nešto obaviti, ali ako ne moram, nikad ne idem tuda kao kraćim putem - rekla je jedna od prodavačica u blizini tornja.

Iz AKD zaštite, koja održava zgradu, uvjeravaju nas da je prolaz posve siguran i da prolaznicima ne prijeti nikakva opasnost.

- Mi održavamo zgradu i zadnjih šest godina, koliko mi to radimo, nema nikakvih problema. Zaista nema mogućnosti da ponovo otpadaju ploče - uvjeravao nas je Franjo Priščan iz AKD zaštite.

2. TORANJ T-COM-a na SAVSKOJ CESTI

U prošlih nekoliko mjeseci staklo je s toga tornja palo dvaput. Prvi put nitko nije ozlijeđen, no kad je palo drugo staklo, lakše je ozlijeđen jedan zaštitar. Oko zgrade zatim su postavljene skele koje štite prolaznike i automobile koji ulaze u garažu. U vrijeme incidenta građani su hodali drugom stranom ceste, plašeći se da im staklo ne padne na glavu. Unatoč zaštićenim prolazima, ni danas mnogi ne žele hodati blizu zgrade.

- Često prolazim ovuda i nije mi svejedno. Ne prelazim na drugu stranu ulice, što sam činila u danima nakon što je palo prvo staklo, ali ne idem ni ispod skele koja je postavljena. Tko zna može li ona izdržati? Vjerojatno može, ali za svaki slučaj hodam malo dalje, po nogostupu. Mislim da se to neće promijeniti ni kad srede sve probleme, jer ću se uvijek sjetiti problema - rekla je studentica Mia.

Iz tvrtke Signa, koja posljednje dvije godine održava zgradu, kažu pak kako nema razloga za brigu. Jedan fakultet iz Innsbrucka dao je svoje mišljenje o razlogu pada stakala te će se pristupiti njihovoj zamjeni.

- Nekoliko je stvari dovelo do problema: držači stakala nisu bili kvalitetni, specifikacije stakala i okvira nisu se podudarale, a i prošlo je sedam-osam godina... Zbog toga će se sva stakla zamijeniti, kako se nikad više ne bi ponovila takva situacija. Ostali dijelovi fasade nisu kritični jer je riječ o drugim tehnikama gradnje pa nema opasnosti - tvrdi Slaven Delale iz Signe.

3. ZAGREPČANKA

Zgrada Zagrepčanke sagrađena je 1976., a već nakon desetak godina s pročelja su počele otpadati masivne kamene ploče.

Zbog toga je s prednje strane sagrađen zaštitni tunel, no on je uklonjen kad je ta strana zgrade obnovljena. Ipak, nekoliko skela još je sa stražnje strane zgrade, jer tamo postoji opasnost od otpadanja ploča.

- Mi zaista vodimo računa. Prednji dio zgrade je sređen, no straga ima dijelova koje bi trebalo urediti. Ipak, opasnosti nema jer su tamo skele koje štite ljude - rekao je Tomislav Smojić, tehnički direktor.

Ipak, prolaznici priznaju da zgradu uvijek zaobilaze u velikom luku.

- Otkako su je sagradili, sa zgrade nešto pada. Mramor je loš, barem sam tako čuo, i uopće nije namijenjen za stavljanje na zgrade. Uvijek idem što dalje od nje, obilaznim ulicama, jer je zgrada visoka, a kad puše vjetar, neku od ploča sigurno može baciti na ulicu - izjavio je Siniša koji godinama zaobilazi Zagrepčanku iako živi u blizini.

4. STAMBENA ZGRADA U ULICI PAVLEKA MIŠKINE 7

Ova je zgrada do 2009. godine bila posve obično mjesto za stanovanje.

No, te godine četvero je ljudi, koji su sjedili na balkonu prvoga kata, s balkonom propalo i završilo na automobilu koji je bio parkiran ispod. Ljudi su bili lakše ozlijeđeni, a automobil i balkon posve uništeni. Inspekcijom je ustanovljeno da investitor nije napravio tehnički pregled zgrade, zbog čega nije mogao dobiti uporabnu dozvolu. Nakon što je balkon pao, utvrđeno je da i drugi balkoni imaju nepravilno postavljenu ili uopće nemaju armaturu. Postojala je potencijalna mogućnost da svi padnu, a nitko nije znao je li došlo do još nekih odstupanja u gradnji zgrade. Stanari su tužili investitore, a oni su, tvrde, ispravili nedostatke.

- Dovukli su gomile i gomile željeza, no nismo sigurni da je sve u redu. Fasadu nam nisu sredili, a nikakva inspekcija nije provjerila njihov rad. Molimo Boga da se nikome ništa ne dogodi - izjavili su stanari.

4. PAROMLIN

Secesijska zgrada Paromlina propada godinama, a ispred nje je parkiralište.

Sudski vještak Žarko Željko tvrdi da je situacija s tom zgradom vrlo problematična.

- Padaju komadi zidova, vanjski zidovi su zaštićeni, a nikad se ništa nije obnavljalo. Problem su beskućnici i druge skupine koje žive u tom prostoru. Zgrada propada godinama i mislim da je vrlo opasna - ustvrdio je Željko.

Građani koje smo zatekli na parkiralištu potvrdili su njegove riječi. Rekli su kako automobile nikad ne parkiraju na mjesta tik ispred zgrade.

- Ne djeluje mi sigurno, a dovoljno je da padne samo jedna cigla i imam problem. Zato, ako nemam gdje parkirati osim uz samu zgradu, radije odem drugdje. Osim za automobil, strah me je za vlastiti život u onih nekoliko minuta, koliko mi je potrebno da pokupim stvari i izađem iz automobila - rekao je Marko.

Vlasnik zgrade je Grad Zagreb, a iz Gradskog ureda za prostorno uređenje kažu kako zasad neće ništa raditi na tom zemljištu.

- Prostor može zatvoriti samo građevinska inspekcija koja vlasniku može narediti da ga ogradi. Jasno, to učine ako procijene da se ugrožavaju životi ljudi. No, nitko se nije žalio ni tražio izlazak inspekcije pa smatramo da nema opasnosti za građane koji se kreću u blizini - istaknuo je Davor Jelavić, pročelnik toga ureda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:22