ZAPANJUJUĆI PODACI

Katastrofalan učinak HZZO-a: U tri godine nisu pronašli NIJEDNOG lažnog bolesnika

 Goran Mehkek/CROPIX

Pravilnik o ovlastima i načinu rada kontrolora HZZO -a prema kojem kontrolori imaju pravo ulaziti u domove bolesnika i provjeravati jesu li zaista bolesni ili lažu o zdravstvenom stanju pompozno je najavljen u svibnju 2009. godine. Očekivalo se drastično smanjenje stope bolovanja koja predstavlja ogroman teret za hrvatski proračun.

Točno tri godine kasnije provjerili smo u koliko su domova kontrolori ušli i koliko su ‘lažnjaka’ na taj način uhvatili. Podaci su zapanjujući. Nije otkriven niti jedan lažni bolesnik! Razlog nije to što su svi s pravom na bolovanju, nego što ni jedan od 134 ovlaštena liječnika (kontrolora) koji obavljaju nadzor nikada nije ušao u dom niti jedne osobe na bolovanju!

- Budući da su kontrolori HZZO-a do sada uspješno provodili nadzor bolovanja uvidom u medicinsku dokumentaciju te pregledom pacijenta u ordinacijama izabranih liječnika, nije bilo potrebe za nadzorom pacijenata u njihovim kućama - opravdavaju se iz HZZO-a.

Pregled dokumentacije

Sam projekt već je u početku, očito, bio osuđen na propast jer se već tada znalo da kontrolori u nečiji dom mogu ući isključivo ako ih osoba dobrovoljno pusti, ali su se nadali da će im pacijenti otvoriti vrata. Ako ih pacijent ne pusti, to će im, govorili su, biti sumnjivo.

Posao kontrolora se, očito, svodi na pregledavanje dokumentacije kod liječnika opće medicine, a na osnovu toga se zaključuje je li osoba opravdano na bolovanju.

Represivna metoda

- Mogućnost pregleda pacijenta u kući predviđena je ako kontrolor nakon uvida u medicinsku dokumentaciju u slučaju potrebe za pregledom ne može pregledati osobu u ordinaciji izabranog liječnika - kažu u HZZO-u. No, to se, očito, nikada nije dogodilo.

Bivši ministar zdravstva Andrija Hebrang kaže da je dokumentacija uglavnom pravilno ispisana i kako se na osnovu nje teško može vidjeti je li bolovanje lažno ili je ono uistinu potrebno.

- Ulazak u domove je represivna metoda i nije toliko dobra. No, problem lažnih bolovanja trebao bi se na neki način riješiti. Ne znam točne podatke, ali je lažnih bolovanja sigurno oko 40 posto - smatra Hebrang.

U HZZO-a pak kažu da kontrolori sustavno provjeravaju dokumentaciju i indirektno priznaju kako je dio pregledane dokumentacije pokazao neopravdanost otvaranja bolovanja.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:36