SLUŽBE NA TERENU

Katastrofalna oluja protutnjala i Karlovcem, pogledajte apokaliptične prizore iz Zaprešića

Nezapamćeno nevrijeme pogodilo je Zagreb i okolicu, ali i šire područje, na udaru su bili i Zaprešić i Karlovac

Nevrijeme u Zaprešiću

 Jutarnji List/

Nezapamćeno nevrijeme pogodilo je u srijedu oko 16 sati Zagreb i okolicu. I U Zaprešiću orkanski je vjetar trgao i čupao stabla, nosio krovove i crijepove, rušio dimnjake te prijetio ljudskim životima.

Gradske vlasti su na Facebooku javile da su vatrogasci i sve žurne službe su na terenu kao i Civilna zaštita Grada Zaprešića te djelatnici komunalnog Zaprešić.

Pozivaju na oprez prilikom kretanja gradom.

Iz Javne vatrogasne postrojbe grada Zaprešića također javljaju o intervencijama svojih djelatnika. Na jednoj je kući saniran oštećeni dimnjak.

I Karlovac na udaru, padala je krupna tuča, iščupano drveće i srušeni krovovi

Karlovac je nešto prije 16 sati zahvatilo grmljavinsko nevrijeme praćeno izrazito obilnom i krupnom tučom. Vjetar je lomio krupne grane i kratko zaustavio sav promet na cestama, potvrdila je Hini dojave građana županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

U Centru 112 kažu da imaju na desetke dojava o šteti na krovovima, odlomljenim granama i iščupanom drveću, te dojava o tučom oštećenim autmobilima i prozorima kuća.

Za sada nema dojava o kvarovima na električnoj mreži.

U Policijskoj upravi karlovačkoj ističu da je prometu bio kratko prekinut, no da su mnogobrojne dojave o štetama na automobilima.

Dojava o teškoćama u prometu i o štetama, osim iz Karlovca i njegove okolice, ima i sa ozaljskog područja.

U samom Ozlju tuča nije padala, ali su u Lipniku od tuče stradala strana vozila turista u tranzitu, rekao je Hini dežurni u Centru 192 u Karlovcu.

Oštećeno 200 kuća

U Karlovačkoj je županiji najmanje 200 kuća oštećeno u nevremenu koje je zahvatilo Žakanje i Ribnik, te Karlovac, pojedine su kuće zbog oštećenja niskonaposkih vodova bez struje, na mnogim su mjestima grane na kolnicima, a dojava o stradavanju ljudi nema.

Policijska uprava je potvrdila da ni državne, ni županijske ili lokalne ceste nisu zatvorene za promet, jedino što se na mnogim mjestima uklanjaju grane i lišće.

Kako je Hini rekao županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković šteta je različitog obima, negdje su krovišta potpuno uništena, a ponegdje je vjetar razotkrio poneki crijep. Vatrogascima je sada prioritetni cilj da se do noći struja dovede u svaku kuću i da se s prometnica ukloni sve što je nevrijeme nanijelo.

Osim vatrogasaca na terenu su angažirane i komunalne i cestarske tvrtke, te policija. Za sada su od Stožera Civilne zaštite pomoć u materijalnim sredstvima, prvenstveno u ceradama i tehnici zatražili Žakanje i Ribnik, dok Grad Karlovac štetu sanira vlastitim snagama, rekao je Franković.

"Ovo će potrajati, svi smo vani i molimo građane da budu razumni i da prihvate činjenicu da radimo po prioritetima, a pomoć će stići do svih kojima je potrebna", rekao je Franković.

Ravnateljstvo civilne zaštite o stanju u pogođenim županijama

Ravnateljstvo civilne zaštite oglasilo se priopćenjem u kojem navode da je Zagreb i Zagrebačku županiju danas poslijepodne zahvatilo vrlo jako nevrijeme. Jaki vjetar i obilna kiša pogodili su Zagreb, gdje je vjetar nosio sve pred sobom, a obilna kiša poplavila većinu zagrebačkih ulica.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite izvijestili su o stanju u svim pogođenim županijama

Grad Zagreb

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je više stotina poziva zbog srušenog drveća i prometne signalizacije po prometnicama i javnim površinama, oštećenja telefonskih i vodova električne energije, a jaki vjetar oštetio je krovove kuća, zgrada i gospodarskih objekata. U nevremenu je ozlijeđeno nekoliko osoba. Zbog velikog broja poziva (preko 700 poziva u 45 min) ŽC 112 Zagreb otežano komunicira sa svim žurnim i komunalnim službama pa molimo građane za strpljenje. Sve žurne i komunalne službe su na terenu.

Međimurska županija

Županijski centar 112 Čakovec zaprimio je više desetaka poziva građana zbog granja na cestama, zasad nema dojava o većim štetama i problemima uzrokovanih nevremenom.

Krapinsko - zagorska županija

Olujni vjetar i jaka kiša pogodili su područje Krapinsko – zagorske županije. Županijski centar 112 Krapina zaprimio je preko 300 poziva zbog srušenog drveća na prometnicama i javnim površinama. Na više stambenih objekata vjetar je odnio krov. Uslijed snažnog vjetra došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom i to na područjima Kraljevca na Sutli, Huma na Sutli, dijelovima grada Zlatara, u Konjščini, Stubičkim Toplicama i Donjoj Stubici. Sve ekipe HEP-a su na terenu i otklanjaju kvarove. Vjetar je raskrio obiteljske kuće u Klenovcu Humskom, Oroslavju i Humu na Sutli, kao i na gospodarskom objektu u Malom Taboru (Općina Hum na Sutli). Vjetar je i srušio stabla na prometnice u Klenovcu Humskom, Humu na Sutli, Kačkovcu i Strmcu Sutlanskom. Vatrogasne postrojbe su izašle na tehničke intervencije i otklanjaju nastalu štetu. O svemu je obaviještena i policija. Nevrijeme se smirilo oko 17:00 sati.

Bjelovarsko - bilogorska županija

Županijski centar 112 Bjelovar je zaprimio više desetaka dojava zbog nevremena. Na području Čazme vjetar i kiša uzrokovali su rušenje stabala na javne površine i prometnice. Do sada su zabilježene četiri intervencije za raskriveni krov i stabla na cesti.

Varaždinska županija

Iza 16:00 sati područje županije zahvatilo je grmljavinsko nevrijeme praćeno vjetrom i kišom. Županijski centar 112 Varaždin je zaprimio više dojava o padu grana i stabala na prometnice, na A4 prije Brezničkog Huma u smjeru Zagreba, u Varaždinu na cestu Otok Virje-Virje Križovljansko, Žarovnica- Višnjica te u Purgi Bednjanskoj i Slivarskom. Od 16:00 sati JVP je zabilježila 8 intervencija i to većinom zbog uklanjanja stabala i grana. U Novom Marofu i Trnovcu Bartolovečkom pali su kablovi s vodova električne energije. Nisu zaprimljene dojave o štetama na imovini građana ili poljoprivrednim kulturama.

SNIMKE: Vlado Vurušić

image

Nevrijeme u Zaprešiću

image

Nevrijeme u Zaprešiću

image

Nevrijeme u Zaprešiću

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:23