'IMAMO STRUČNJAKE'

KREĆE PRVA VELIKA ČISTKA U MINISTARSTVIMA? HSP AS: 'Treba smijeniti sve Milanovićeve ljude!'; MOST: 'Nema revanšizma'

Vijeće Domoljubne koalicije i Mosta mora usuglasiti imenovanja zamjenika i pomoćnika ministara
 Tomislav Krišto / EPH

Most će na prvi sastanak Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta, koji bi se trebao održati ovaj tjedan u utorak ili srijedu, izaći s prijedlogom dva primarna cilja samog Vijeća. Šesnaest članova Vijeća oko tih ciljeva trebalo bi se izjasniti konsenzusom, kao i o svim budućim odlukama koje bi u budućnosti trebali donositi. Most će tako, doznajemo, članovima predložiti da ciljevi Vijeća budu: filtracija kvalitetnih i kompetentnih kadrova za političke dužnosnike te stvaranje zajedničkih stručnih timova koji će praviti reformske pakete iz već usuglašenih smjernica. “I prvom i drugom mjerom ubrzat će se rad Vlade i omogućit će se da se provede ono zbog čega smo se pod platformom Mosta nezavisnih lista odlučili uključiti u politiku na nacionalnoj razini”, Mostov je zaključak.

Završni odabir na Vladi

Nadalje navode da bi suradnja u Vijeću trebala “dati obol stabilnosti Vlade, a dodatna provjera smanjiti mogućnost bilo kakvog slabog odabira. Ono će iznjedriti 2-3 kandidata, a završni odabir bit će na Vladi s premijerom Oreškovićem na čelu”, smatraju u Mostu.

U Domoljubnoj koaliciji jučer smo čuli različite stavove o radu Vijeća, stoga nije poznato jesu li se i oni usuglasili oko nekih smjernica te hoće li podržati Mostove.

- Trebalo bi smijeniti sve koji su bili na pozicijama u vrijeme Zorana Milanovića jer za političke uhljebe više nema mjesta - poručio je jučer Pero Ćorić, glavni tajnik HSP-a AS, jedan od predstavnika Domoljubne koalicije u Vijeću za suradnju s Mostom, tijelu koje bi trebalo nadzirati provedbu reformskog sporazuma te predlagati kandidate za funkcije u tijelima vlasti.

Sporan šef Vijeća

Pokušali smo jučer doći i do Milijana Brkića, glavnog tajnika HDZ-a, koji se spominjao kao predsjednik tog Vijeća, ali nije se javljao. Mostovcima se nije svidjelo što se Brkića spominje kao predsjednika te nam je Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta i član spomenutog Vijeća, jučer kazao da to tijelo neće imati predsjednika.

- Svi ćemo biti ravnopravni, neće biti predsjednika, ne treba nas nitko organizirat - kazao je jučer Bulj. Jučer do zaključenja ovog broja još nije bio određen točan termin sastanka, ali članovi Vijeća potvrdili su nam da bi to trebalo biti najkasnije u srijedu. Na prvom sastanku trebali bi raspravljati o potrebnim izmjenama zakona, pa i o kandidatima za funkcije pomoćnika dok bi se zamjenici trebali tražiti putem javnog natječaja, no njih je ukupno 110: riječ je o 20 zamjenika ministara i oko 90 pomoćnika ministara.

‘Imamo stručne ljude’

- Most je za profesionalizaciju i depolitizaciju. Neće biti političkih čistki - izjavila je jučer Ines Strenja Linić, Mostova saborska zastupnica i članica navedenog Vijeća, koja također ističe da su oni u Mostu bili i za to da ministri koji su dobro radili posao ostanu na pozicijama, ali to, kažu, nije zaživjelo.

Saborski zastupnik Miro Bulj iz Mosta također smatra da ne bi trebalo iz državne uprave tjerati profesionalce.

Smatra da bi se na prvom sastanku trebalo razgovarati o paketima reformi te Vladi predložiti dva do tri za svaku poziciju dužnosnika. Ladislav Ilčić iz Hrasta kazao nam je da se sastanak Vijeća očekuje u sljedećih 48 sati, ali da mu još nitko nije potvrdio konkretan termin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 22:31